
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
- airfryer o pojemności 2,2 litra
- foremki na muffinki (papierowe lub silikonowe)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło do przygotowania muffinek roztop, natomiast to do przygotowania kruszonki przechowuj w lodówce.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Lekko podgrzewamy mleko i w miseczce łączymy je z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie się pienić. Roztapiamy 25 g masła.
WSKAZÓWKA! Zamiast drożdży świeżych możemy wykorzystać ok. 3 g drożdży suchych.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do misy robota wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 7 minut), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut – powinno podwoić objętość.
WSKAZÓWKA! Ciasto możemy też wyrobić ręcznie, jednak potrwa to trochę dłużej.
KROK 3: FORMUJEMY MUFFINKI
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą lekko rozpłaszczamy, nakładamy borówki, zlepiamy i formujemy kulkę. Układamy je w przygotowanych foremkach do muffinek.
KROK 4: ROBIMY KRUSZONKĘ
20 g zimnego masła rozcieramy z mąką, cukrem i solą, aż powstanie kruszonka o konsystencji mokrego piasku z grudkami. Jeśli mamy czas, wstawiamy ją na 10 minut do lodówki – będzie bardziej chrupiąca.
Muffinki posypujemy przygotowaną kruszonką.
KROK 5: PIECZEMY W AIRFRYERZE
Wkładamy muffinki do airfryera i pieczemy przez ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C, aż będą wyrośnięte i złociste. Po upieczeniu zostawiamy je w zamkniętym airfryerze na 5 minut, aby „doszły”.
KROK 6: PODAJEMY MUFFINKI
Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem według uznania i podajemy lekko przestudzone. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)