Drożdżowe muffinki z borówkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • airfryer o pojemności 2,2 litra
  • foremki na muffinki (papierowe lub silikonowe)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Masło do przygotowania muffinek roztop, natomiast to do przygotowania kruszonki przechowuj w lodówce.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Lekko podgrzewamy mleko i w miseczce łączymy je z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie się pienić. Roztapiamy 25 g masła.

WSKAZÓWKA! Zamiast drożdży świeżych możemy wykorzystać ok. 3 g drożdży suchych.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do misy robota wsypujemy mąkę i sól, dodajemy jajko, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 7 minut), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut – powinno podwoić objętość.

WSKAZÓWKA! Ciasto możemy też wyrobić ręcznie, jednak potrwa to trochę dłużej.

KROK 3: FORMUJEMY MUFFINKI

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą lekko rozpłaszczamy, nakładamy borówki, zlepiamy i formujemy kulkę. Układamy je w przygotowanych foremkach do muffinek.

KROK 4: ROBIMY KRUSZONKĘ

20 g zimnego masła rozcieramy z mąką, cukrem i solą, aż powstanie kruszonka o konsystencji mokrego piasku z grudkami. Jeśli mamy czas, wstawiamy ją na 10 minut do lodówki – będzie bardziej chrupiąca.

Muffinki posypujemy przygotowaną kruszonką.

KROK 5: PIECZEMY W AIRFRYERZE

Wkładamy muffinki do airfryera i pieczemy przez ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C, aż będą wyrośnięte i złociste. Po upieczeniu zostawiamy je w zamkniętym airfryerze na 5 minut, aby „doszły”.

KROK 6: PODAJEMY MUFFINKI

Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem według uznania i podajemy lekko przestudzone. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!