
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- rózgę
- mikser
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES
Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. Całość (razem z resztą soku, który nie odparował) blendujemy.
W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z brązowym cukrem na puszystą pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Do sypkich składników dodajemy mleko oraz ugotowaną, zmiksowaną dynię. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy olej z pestek dyni i ubite jajka z cukrem. Delikatnie mieszamy.
Krok 2: SMAŻYMY PANCAKES
Pancakes smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.
Krok 3: KARMELIZUJEMY BANANY
Banany obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy syrop klonowy i karmelizujemy na nim banany z obu stron.
Krok 4: PODAJEMY PANCAKES
Pancakes podajemy na ciepło z gorącymi bananami. Wierzch możemy udekorować orzechami włoskimi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1794 dni temu
Pycha!
Odpowiedz