Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do rondelka przelewamy 250 ml wody i wsypujemy drobny cukier. Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści. Pozostałą wodę dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną w osobnej misce. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy, aby napęczniała.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA GALARETKĘ
Zawiesinę mąki z wodą wlewamy do gotującej się wody z cukrem i cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Następnie rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego syrop z kwiatów czarnego bzu, sok z cytryny oraz napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
KROK 3: CHŁODZIMY GALARETKĘ
Gotową masę przekładamy do wybranego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i studzimy. Wystudzoną galaretkę przekładamy do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
KROK 4: KROIMY GALARETKĘ
Dobrze schłodzoną galaretkę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostkę. Tak powstałe galaretki dokładnie oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Domek z piernika
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)