Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Z drożdży, mąki, pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji dodajemy oregano. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Studzimy.
Jeżeli grissini nie są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Zobacz podobne
przepisy
Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!
Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.
Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.
DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
849 dni temu
Fajna przegryzka do piwa, ale także jako samodzielna przekąska.W przepisie nie podano informacji, ale warto poeksperymentować z innymi rzyprawami/dodatkami np kminek, sezam....
odpowiedz
1597 dni temu
Na pewno skorzystam z tego przepisu, dziwi mnie tyle negatywnych opinii w komentarzach, ja kocham grissini 😍
odpowiedz
1933 dni temu
strasznie dużo drożdży
odpowiedz
2508 dni temu
jakiej wody?
odpowiedz
2507 dni temu
Np. przegotowanej :)
1713 dni temu
W Kingsize mówili „woda kranowa”
3177 dni temu
Czy aby na pewno poprawnie zostały podane proporcje mąki w stosunku do wody i oliwy??? Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem i zamiast ciasta wyszła mi bardzo rzadka masa.
odpowiedz
3177 dni temu
Proporcje są prawidłowe. Być może ciasto niewystarczająco wyrosło? I za krótko było trzymane w ciepłym miejscu?
1760 dni temu
W innych przepisach na grissini bywa nawet troszkę więcej wody