Grissini
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.

Z drożdży, mąki, pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji dodajemy oregano. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Studzimy.

Jeżeli grissini nie są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    275 dni temu
    jakiej wody?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    274 dni temu
    Np. przegotowanej :)
  • Gość Gość
    944 dni temu
    Czy aby na pewno poprawnie zostały podane proporcje mąki w stosunku do wody i oliwy??? Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem i zamiast ciasta wyszła mi bardzo rzadka masa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    944 dni temu
    Proporcje są prawidłowe. Być może ciasto niewystarczająco wyrosło? I za krótko było trzymane w ciepłym miejscu?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram