
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Z drożdży, mąki, pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji dodajemy oregano. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Studzimy.
Jeżeli grissini nie są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Komentarze (9)
185 dni temu
Fajna przegryzka do piwa, ale także jako samodzielna przekąska.W przepisie nie podano informacji, ale warto poeksperymentować z innymi rzyprawami/dodatkami np kminek, sezam....
odpowiedz
933 dni temu
Na pewno skorzystam z tego przepisu, dziwi mnie tyle negatywnych opinii w komentarzach, ja kocham grissini 😍
odpowiedz
1269 dni temu
strasznie dużo drożdży
odpowiedz
1844 dni temu
jakiej wody?
odpowiedz
1843 dni temu
Np. przegotowanej :)
1049 dni temu
W Kingsize mówili „woda kranowa”
2513 dni temu
Czy aby na pewno poprawnie zostały podane proporcje mąki w stosunku do wody i oliwy??? Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem i zamiast ciasta wyszła mi bardzo rzadka masa.
odpowiedz
2513 dni temu
Proporcje są prawidłowe. Być może ciasto niewystarczająco wyrosło? I za krótko było trzymane w ciepłym miejscu?
1096 dni temu
W innych przepisach na grissini bywa nawet troszkę więcej wody
zobacz wszystkie