Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 50 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Z drożdży, mąki, pół łyżeczki soli, oliwy i 75 ml letniej wody zagniatamy gładkie ciasto. Ponownie odstawiamy na 60-90 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji dodajemy oregano. Każdą porcję ciasta dzielimy na 8 kawałków i formujemy z nich długie, cienkie wałki. Układamy je na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy jeden po drugim w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez 12 minut, obracając grissini w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Studzimy.
Jeżeli grissini nie są podawane od razu, najlepiej przechowywać je w torebce do zamrażania żywności lub w utrzymującym świeżość pojemniku i przed podaniem jeszcze raz krótko podpiec w gorącym piekarniku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
1176 dni temu
Fajna przegryzka do piwa, ale także jako samodzielna przekąska.W przepisie nie podano informacji, ale warto poeksperymentować z innymi rzyprawami/dodatkami np kminek, sezam....
Odpowiedz
1924 dni temu
Na pewno skorzystam z tego przepisu, dziwi mnie tyle negatywnych opinii w komentarzach, ja kocham grissini 😍
Odpowiedz
2260 dni temu
strasznie dużo drożdży
Odpowiedz
2835 dni temu
jakiej wody?
Odpowiedz
2834 dni temu
Np. przegotowanej :)
2040 dni temu
W Kingsize mówili „woda kranowa”
3504 dni temu
Czy aby na pewno poprawnie zostały podane proporcje mąki w stosunku do wody i oliwy??? Zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem i zamiast ciasta wyszła mi bardzo rzadka masa.
Odpowiedz
3504 dni temu
Proporcje są prawidłowe. Być może ciasto niewystarczająco wyrosło? I za krótko było trzymane w ciepłym miejscu?
2087 dni temu
W innych przepisach na grissini bywa nawet troszkę więcej wody