![Ostre paluszki dyniowe z dipem Ostre paluszki dyniowe z dipem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c924ee9f6389-b617916513d0-kw32-Ostre-paluszki-dyniowe-z-dipem-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Miksowanie dyni
Dynię umyć, przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. (Dyni hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na cząstki grubości 1 cm i włożyć je do pojemnika miksującego. Dodać skrobię ziemniaczaną i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/30 sekund/prędkość 1.
Krok 2: Doprawianie i mieszanie całości
Dodać przyprawę Ras El Hanout, chili w płatkach, 1 łyżeczkę soli i oliwę z oliwek, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/2 minuty/prędkość 1.
Krok 3: Pieczenie paluszków dyniowych
Paluszki dyniowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozłożyć w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie. Bułkę tartą i parmezan wsypać do miski, wymieszać. Oprószyć paluszki połową serowej panierki i piec 15 minut w gorącym piekarniku. Następnie ostrożnie przewrócić je na drugą stronę (najlepiej za pomocą kuchennych szczypiec lub widelca) i posypać resztą panierki. Piec kolejne 15 minut. Oczyścić pojemnik miksujący.
Krok 4: Rozdrabnianie pietruszki
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i wrzucić do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Pietruszkę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 5: Przygotowanie dipu
Pomarańczę umyć gorącą wodą, osuszyć i z połowy zetrzeć skórkę do pojemnika miksującego. Następnie wycisnąć sok i wlać 2 łyżki do skórki. Dodać do pojemnika miksującego twarożek, śmietanę i 2 szczypty pieprzu, mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 4. Upieczone paluszki dyniowe podawać z dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!
![Arancini – faszerowane kulki ryżowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/19db52dca63b-2647dcd82952-kw41 daria.webp)
Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!
![Chipsy grana padano z kawiorem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/18960eea3181-8ec159bccb4a-kw46-kinga-paruzel-chipsy-z-parmezanu-z-kawiorem-1243x700.webp)
Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!
![Chlebek z pesto i kabanosami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b096a43f9c9f-8148582df467-kw14-2022-kinga-paruzel-Chlebek-z-pesto-i-kabanosami.webp)
Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!
![Koreczki ze schabem w boczku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4a9ca01ba7e9-382d261bacad-kw21-karol-okrasa-schabowy-z-grilla_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta cytrynowa
- Krem z dyni
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Słodko-słony bezowiec
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Mazurek marchewkowy
- Grissini
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Gulasz z dzika z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Wrapy z sałaty z tofu
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Szparagowe paluszki w cieście filo
- Babka cytrynowa
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Ciasto zebra – przepis
- Crumble warzywny z fetą i grana padano
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Błyskawiczne pierniczki
- Jesienna owsianka
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Komentarze (0)