 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodajemy szpinak i blanszujemy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Szparagi łamiemy, by oddzielić zdrewniałe końcówki od świeżych, jędrnych pędów. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 3-4 minut.
KROK 2: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
KROK 3: MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy wegańską śmietanę. Mieszamy.
KROK 4: PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ Z SZYNKĄ I GRISSINI
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską lub szynką serrano.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Kutia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba po japońsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				
 
    
Komentarze (0)