Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodajemy szpinak i blanszujemy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Szparagi łamiemy, by oddzielić zdrewniałe końcówki od świeżych, jędrnych pędów. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 3-4 minut.
KROK 2: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
KROK 3: MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy wegańską śmietanę. Mieszamy.
KROK 4: PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ Z SZYNKĄ I GRISSINI
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską lub szynką serrano.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.
Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!
Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.
Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
Skarby wiosny w niezwykłej odsłonie! Szparagi zapieczone w prostym cieście z trzech składników będą zaskakującą i pyszną przekąską dla wielbicieli sezonowych warzyw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Jajka zapiekane w formie na muffiny
- Szparagi na 3 sposoby
- Zupa krem z topinamburu
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Szparagi z szynką parmeńską
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Zielona zupa z bekonem
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Domowy zakwas na żurek
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
- Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Wegański tatar
- Sylwestrowe trufle kokosowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)