Kapsalon
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

 PRZYGOTUJ:

  • tarkę do sera

  • 2 miski

  • miseczkę

  • patelnię

  • 3 aluminiowe foremki do zapiekania o wymiarach ok. 12 x 19 cm

  • papier do pieczenia

  • praskę do czosnku

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

PRZYGOTOWANIE:

PODSTAWA:

KROK 1: PIECZEMY FRYTKI

Przekładamy frytki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upieczeniu przekładamy je do miski i solimy, a potem starannie mieszamy.

KROK 2:  PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Kurczaka oczyszczamy z błonek, a potem kroimy go w paski. Rozgrzewamy olej na patelni i po chwili wrzucamy na niego kurczaka, a potem posypujemy go przyprawą do gyrosa oraz kuminem. Smażymy mięso, aż nabierze złocistego koloru i intensywnego aromatu. Po usmażeniu przekładamy kurczaka na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

W foremce układamy frytki, następnie porcję mięsa. Trzemy ser na tarce i posypujemy nim mięso. Wsuwamy całość do piekarnika na 10 minut i wyciągamy, kiedy ser się roztopi.

SAŁATKA:

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

W międzyczasie pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Ogórka kroimy w plastry. Sałatę przepłukujemy na sicie i pozwalamy jej przeschnąć.

SOS CZOSNKOWY:

KROK 5: PRZYRZĄDZAMY SOS

Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy go przez praskę wprost do miseczki. Dodajemy jogurt. Natkę drobno siekamy i także wrzucamy do miseczki. Całość przyprawiamy solą i mieszamy.

KROK 6: SKŁADAMY KAPSALON

Wyciągamy foremki z pieca. Układamy na wierzchu składniki sałatki, a potem polewamy całość sosem czosnkowym i delikatnie mieszamy. Kapsalon jest gotowy do jedzenia! Możemy także przełożyć zawartość foremek na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    42 dni temu
    Ogórek gruntowy czy szklarniowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    39 dni temu
    W tym przepisie wykorzystujemy ogórki gruntowe.

Kapsalon — co to za danie?

Kapsalon (capsalon) holenderski to danie, które wzbudza zachwyt nie tylko swoim niepowtarzalnym smakiem, ale także fascynującą historią. Pierwszy raz danie kapsalon zaserwowano w Rotterdamie w 2003 roku i bardzo szybko zdobyło ono uznanie wśród miłośników dobrego jedzenia. Jego twórcą jest Nathaniël Gomes, fryzjer, który często odwiedzał pobliską restaurację serwującą shoarmę. Nie mogąc zdecydować się na jedno danie, poprosił o stworzenie potrawy z jego ulubionymi składnikami, czyli mięsem z kebaba, frytkami, roztopionym serem oraz sałatką warzywną solidnie polaną sosem czosnkowym.

Gomes był tak częstym gościem, że pracownicy postanowili dodać jego specjał do oferty.

Nazwa "kapsalon" pochodzi od holenderskiego określenia na salon fryzjerski i jest ona ukłonem w stronę twórcy tego pysznego kebaba w foremce. Od tamtej pory holenderski kebab kapsalon stał się ikonicznym daniem w kuchni niderlandzkiej, a wkrótce zagościł także w menu restauracji i barów z całej Europy. Kapsalon kebab to prawdziwa kombinacja wyrazistych smaków, której nie sposób odmówić wyjątkowości.

Zwykle potrawa ta składa się z warstw frytek, na których spoczywa smakowita mieszanka mięsa do kebaba (shoarmy lub gyrosa), frytek, pokrojonych pomidorów wymieszanych z sałatą oraz sera gouda. Całość poddawana jest krótkiemu procesowi zapiekania w piekarniku, co sprawia, że ser topi się i staje ciągnący. Dopiero po wstępnym zapieczeniu na mięsie ląduje świeża sałatka z sosem, która idealnie dopełnia całość. Kapsalon najczęściej podaje się z kurczakiem, ale równie dobrze można przygotować go z mięsa wieprzowego czy baraniego.

Wraz z rozprzestrzenianiem się popularności kapsalonu poza granice Holandii, danie to zyskało różne wariacje i interpretacje w innych krajach. W Belgii cieszy się równie ogromną popularnością, a restauracje w różnych częściach świata coraz częściej umieszczają kapsalon na swoim menu, jako alternatywę dla klasycznego kebaba. Odkryj wraz z nami wszystkie tajniki przyrządzania tej bajecznej potrawy!

Kapsalon — jak zrobić?

Wiesz już, jak wygląda podstawowy przepis na oryginalny kapsalon, a więc czas na to, abyś poznał kilka trików na ulepszenie tej receptury. Przygotowanie domowego kapsalonu, choć może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości jest bajecznie proste. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich składników. Przepis na domowy kapsalon składa się z frytek, mięsa przyprawionego jak gyros czy shoarma, pokrojonych pomidorów i innych warzyw oraz startego i roztopionego sera gouda. Ważne jest, aby każdy z tych składników był świeży i wysokiej jakości, co wpłynie bezpośrednio na smak oraz wygląd potrawy.

Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie przygotowanie składników na kapsalon robiony na blaszce lub w foremce. Mięso kebabowe powinno być odpowiednio przyprawione, a potem podsmażone lub zgrillowane. Jeśli chcesz, aby Twój domowy kapsalon smakował jeszcze lepiej, zamarynuj mięso na kilka godzin przed jego usmażeniem. Frytki powinny być chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, dlatego warto skorzystać z tych gotowych, zamrożonych. Rzecz jasna możesz przygotować je samemu, jednakże cały proces przygotowywania tej potrawy wydłuży się o czas obierania, krojenia i pieczenia lub smażenia ziemniaków.

Zadbaj o to, aby w przepisie na to, jak krok po kroku zrobić kapsalon, nie zabrakło świeżej sałatki warzywnej oraz dobrej jakości sera. Nie żałuj tych składników, gdyż stanowią one ważny element całej potrawy. Niezwykle ważne jest, aby podczas układania składników na blaszce zachować równomierną warstwę każdego z elementów. Podczas pieczenia kapsalonu należy zadbać o odpowiednią temperaturę i czas, aby ser dokładnie się roztopił. Sałatkę zawsze dodawaj już po podgrzaniu składników, inaczej wszystkie warzywa stracą swoją chrupkość i soczystość.

Kebab z frytkami zapiekany w piekarniku — co jeszcze warto wiedzieć?

Kebab kapsalon to niezwykle popularne danie street food, które szybko zdobyło uznanie i popularność nie tylko w Holandii, ale także w innych krajach europejskich. Jednakże, zanim sięgniesz po to danie, warto wiedzieć, że kapsalon z frytkami to jedna z tych potraw, które potrafią dostarczyć sporo kalorii. Średnia porcja kapsalona może zawierać nawet do 1000 kcal, głównie z powodu obecności frytek, sera i mięsa. Dlatego warto traktować to danie jako sporadyczną przyjemność kulinarną, szczególnie jeśli zależy Ci na zachowaniu zrównoważonej diety.

Co czyni holenderski kapsalon tak pysznym? Sekretem udanego smaku kapsalona są warstwy i odpowiednie proporcje pomiędzy nimi. Chrupiące frytki, aromatyczne mięso, ciągnący się ser i rześka sałatka polana wyrazistym sosem — te składniki tworzą kompozycję praktycznie idealną. To prosty sposób na szybkie i efektowne danie, które może być podawane zarówno na wynos, jak i spożywane na miejscu.

Składniki na kapsalon są bardzo umowne - bez trudu możesz zmodyfikować przepis na kapsalona, dodając do swojego kebaba inne dodatki, albo zastępując klasyczne frytki wersją zrobioną z batatów czy pietruszki. Warto eksperymentować nie tylko z różnorodnymi rodzajami mięsa czy warzyw, ale także z odmiennymi sosami, np. dodatkiem pikantnej srirachy czy majonezu wymieszanego z ketchupem i musztardą.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!