Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
KROK 1: OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
KROK 2: DOLEWAMY SYROP CUKROWY
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
KROK 3: ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!
Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.
Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!
Nalewka z rokitnika z pigwą
Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Syrop piernikowy
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Torcik serowy à la tiramisu
- Sernik czekoladowy
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Nalewka z głogu
- Sernik dyniowy
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Wieniec wielkanocny
- Jabłkowy chutney z piwem
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Ciastka pisanki
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Hummus grzybowy
- Sałatka z kiełkami fasoli
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)