Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
- gazę
- do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni
KROK 1: OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
KROK 2: DOLEWAMY SYROP CUKROWY
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
KROK 3: ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)