NALEWKA ŚLIWKOWA

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • gąsior lub butlę o pojemności 2-3 l
  • gazę
  • do czasu przygotowania należy doliczyć kilka tygodni

 

KROK 1: OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM

Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.

KROK 2: DOLEWAMY SYROP CUKROWY

Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.

KROK 3: ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK

Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Świąteczna nalewka bakaliowa

Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Świąteczna nalewka bakaliowa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Nalewka z miodu spadziowego

Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.

Nalewka z miodu spadziowego

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 30 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Poncz różany z truskawkami

Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!

Poncz różany z truskawkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!