zobacz film Omlet francuski z sałatką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sezonowaną stalową patelnię

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET

Składniki winegretu dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 2: PODAJEMY SAŁATKĘ

Miks sałat przekładamy do miski. Winogrona przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Camembert kroimy w trójkąty i również przekładamy do miski. Następnie całość polewamy sosem winegret i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ I JAJKA

Patelnię mocno (powoli, na najmniejszym ogniu) rozgrzewamy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką i lekko puszystą masę. Następnie przecedzamy jajka przez sito, aby pozbyć się chalaz (pasm gęstego białka).

WSKAZÓWKA! Przed rozpoczęciem smażenia, aby upewnić się, że patelnia jest mocno rozgrzana, wlewamy na nią kilka kropel wody. Woda powinna charakterystycznie „zatańczyć” na powierzchni patelni, zanim wyparuje.

KROK 4: SMAŻYMY OMLET

Na patelnię dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je delikatnie po powierzchni. Jeszcze zanim masło całkowicie się roztopi, na patelnię dodajemy jajka i krótko je podsmażamy na średnim ogniu, poruszając patelnią, aby na powierzchni omletu powstały charakterystyczne fale. Lekko ścięty omlet składamy w rulon, pomagając sobie łopatką, i zsuwamy go na talerz.

KROK 5: PODAJEMY OMLET

Sałatkę bezpośrednio przed podaniem mieszamy i wykładamy obok omleta. Danie jemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!