Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sezonowaną stalową patelnię
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET
Składniki winegretu dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 2: PODAJEMY SAŁATKĘ
Miks sałat przekładamy do miski. Winogrona przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Camembert kroimy w trójkąty i również przekładamy do miski. Następnie całość polewamy sosem winegret i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ I JAJKA
Patelnię mocno (powoli, na najmniejszym ogniu) rozgrzewamy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką i lekko puszystą masę. Następnie przecedzamy jajka przez sito, aby pozbyć się chalaz (pasm gęstego białka).
WSKAZÓWKA! Przed rozpoczęciem smażenia, aby upewnić się, że patelnia jest mocno rozgrzana, wlewamy na nią kilka kropel wody. Woda powinna charakterystycznie „zatańczyć” na powierzchni patelni, zanim wyparuje.
KROK 4: SMAŻYMY OMLET
Na patelnię dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je delikatnie po powierzchni. Jeszcze zanim masło całkowicie się roztopi, na patelnię dodajemy jajka i krótko je podsmażamy na średnim ogniu, poruszając patelnią, aby na powierzchni omletu powstały charakterystyczne fale. Lekko ścięty omlet składamy w rulon, pomagając sobie łopatką, i zsuwamy go na talerz.
KROK 5: PODAJEMY OMLET
Sałatkę bezpośrednio przed podaniem mieszamy i wykładamy obok omleta. Danie jemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet sojowy z warzywami
Szukasz pomysłu na śniadanie? Przygotuj sojowy omlet z warzywami, dzięki któremu smacznie rozpoczniesz dzień. Szybki i prosty, czyli idealny!
Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!
Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.
Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)