
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę włóż do lodówki, aby w momencie użycia była zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU I PIETRUSZKI
Parmezan w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć go do miseczki.
Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Następnie przełożyć do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE BAZY POD SOS
Cebulę obrać i przekroić na pół, ząbek czosnku obrać i oba składniki rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki cebuli i czosnku zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Odsączone i opłukane anchois i kawałki tuńczyka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać odsączone kapary i oliwę z oliwek, po czym przypiekać (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/2 minuty/100°C.
KROK 3: GOTOWANIE SOSU I MAKARONU
Penne gotować według wskazówek na opakowaniu.
Zimną śmietanę, krojone pomidory, oregano, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu i (z zatkniętą miarką) gotować wszystko, ustawiwszy program mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C. Doprawić całość solą i pieprzem, po czym mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program mieszanie/20 sekund/prędkość 1.
KROK 4: PODANIE
Odcedzić penne i podać z sosem z tuńczyka. Posypać pietruszką i parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Halibut na parze z sosem paprykowym
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!


Zobacz przepisy
na święta
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
485 dni temu
Nie wygląda tak jak na zdjęciach. Danie proste, szybkie, ale zrobiło się gumowate, lepiej jednak makaron ugotować oddzielnie.
odpowiedz
485 dni temu
W przepisie również zalecamy oddzielne gotowanie sosu i makaronu :)