Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę włóż do lodówki, aby w momencie użycia była zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU I PIETRUSZKI
Parmezan w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć go do miseczki.
Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Następnie przełożyć do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE BAZY POD SOS
Cebulę obrać i przekroić na pół, ząbek czosnku obrać i oba składniki rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki cebuli i czosnku zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Odsączone i opłukane anchois i kawałki tuńczyka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać odsączone kapary i oliwę z oliwek, po czym przypiekać (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/2 minuty/100°C.
KROK 3: GOTOWANIE SOSU I MAKARONU
Penne gotować według wskazówek na opakowaniu.
Zimną śmietanę, krojone pomidory, oregano, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu i (z zatkniętą miarką) gotować wszystko, ustawiwszy program mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C. Doprawić całość solą i pieprzem, po czym mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program mieszanie/20 sekund/prędkość 1.
KROK 4: PODANIE
Odcedzić penne i podać z sosem z tuńczyka. Posypać pietruszką i parmezanem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Guacamole
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Kutia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
694 dni temu
Nie wygląda tak jak na zdjęciach. Danie proste, szybkie, ale zrobiło się gumowate, lepiej jednak makaron ugotować oddzielnie.
Odpowiedz
693 dni temu
W przepisie również zalecamy oddzielne gotowanie sosu i makaronu :)