Pasta z sosem tuńczykowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart

Przygotuj wcześniej:

Śmietanę włóż do lodówki, aby w momencie użycia była zimna.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU I PIETRUSZKI

Parmezan w kawałkach włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć go do miseczki.

Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Następnie przełożyć do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE BAZY POD SOS

Cebulę obrać i przekroić na pół, ząbek czosnku obrać i oba składniki rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki cebuli i czosnku zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

Odsączone i opłukane anchois i kawałki tuńczyka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekundę. Kawałeczki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać odsączone kapary i oliwę z oliwek, po czym przypiekać (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/2 minuty/100°C.

KROK 3: GOTOWANIE SOSU I MAKARONU

Penne gotować według wskazówek na opakowaniu.

Zimną śmietanę, krojone pomidory, oregano, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu i (z zatkniętą miarką) gotować wszystko, ustawiwszy program mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C. Doprawić całość solą i pieprzem, po czym mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program mieszanie/20 sekund/prędkość 1.

KROK 4: PODANIE

Odcedzić penne i podać z sosem z tuńczyka. Posypać pietruszką i parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    135 dni temu
    Nie wygląda tak jak na zdjęciach. Danie proste, szybkie, ale zrobiło się gumowate, lepiej jednak makaron ugotować oddzielnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    134 dni temu
    W przepisie również zalecamy oddzielne gotowanie sosu i makaronu :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!