![Halibut na parze z sosem paprykowym Halibut na parze z sosem paprykowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ef9573f92415-412e1371c070-kw35-karol-okrasa-halibut-na-parze-z-sosem-paprykowym-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, 1 ząbek czosnku i paprykę chili kroimy na mniejsze części. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Z dymki odkrawamy cebulki i kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS PAPRYKOWY
Do pojemnika miksującego dodajemy pomidorki, czosnek, chili, paprykę i cebulki. Wlewamy 4 łyżki wody i dodajemy po jednej szczypcie soli, białego pieprzu oraz kuminu. Zamykamy pokrywę, ustawiamy program gotowanie na parze/20 minut/prędkość 1/120°C/obroty w prawo. Następnie nakładamy nakładkę do gotowania na parze i przykrywamy ją pokrywą.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Halibuta oprószamy z obu stron mielonym białym pieprzem i odrobiną soli. Jedną gałązkę kolendry bardzo drobno siekamy i mieszamy z łyżką oliwy. Rybę obtaczamy w marynacie z oliwy i kolendry i odstawiamy na kilka minut, aby się marynowała. Kiedy na ekranie Monsieur Cuisine do końca gotowania pozostanie ok. 10 minut, otwieramy pokrywę, na nakładce do gotowania na parze umieszczamy zamarynowanego halibuta i zamykamy pokrywę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII
Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw skrawamy cienkie plasterki przypominające kształtem makaron pappardelle. Kiedy na ekranie Monsieur Cuisine do końca gotowania pozostanie ok. 4 minut, na wkładce do gotowania na parze umieszczamy makaron z cukinii, otwieramy pokrywę, wkładamy wkładkę do gotowania na parze i przykrywamy pokrywą.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRYNOWO-KOLENDROWY
Pozostałe 3 gałązki kolendry drobno siekamy i łączymy z równie drobno posiekaną połową ząbka czosnku, 3 łyżkami oliwy i skórką otartą z ¼ cytryny. Do tego dodajemy sok wyciśnięty z ½ cytryny, sól, biały pieprz i dokładnie mieszamy.
KROK 6: DOPRAWIAMY I ZAGĘSZCZAMY SOS PAPRYKOWY
Zdejmujemy nakładkę i wkładkę do gotowania na parze. Do sosu, który gotuje się w kielichu robota, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki kajzerkę, ocet winny, 2 szczypty kuminu, łyżkę oliwy i sól. Zamykamy robota i ustawiamy program miksuj na purée/30 sekund/prędkość 8/obroty w prawo.
KROK 7: PODAJEMY
Kilka łyżek gotowego sosu paprykowego wykładamy na talerz, na sos wykładamy makaron z cukinii i skrapiamy go sosem kolendrowo-cytrynowym. Obok cukinii układamy ugotowaną na parze rybę. Całość posypujemy odrobiną pozostałej dymki.
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.
![Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f6b5311afb6f-5bf2f6a2f64f-Kabeljau-auf-Balsamico-Spitzkohl.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.
![Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5b91c2946a08-823f0f9450ce-1250x700_BS_PL_Daria_Zebacz_smugowy_24101_131017_AB_162608_rgb_ok.webp)
Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.
![Pieczony sandacz z cebulą i kaparami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9d9ab9c55952-e164d2b6bab1-KW17_BS_ONLINE_KAROL_SANDACZ_MA_1993_RGB_OK_1250x700.webp)
Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
Świetny pomysł na pożywny i szybki obiad – nie tylko dla małych smakoszy! Sprawdź przepis na dorsza w chrupiącej panierce podanego z lekkimi frytkami i jogurtowym sosem!
![Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f607136ea7e-0dc0b188d56d-KW7-Kinga-Paruzel-dorsz-w-owsianej-panierce-z-frytkami-z-warzyw_32397_280120_MS_83434_rgb_ok-1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cukinia z pikantnym farszem wołowym
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Maślane ciasteczka – przepis
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Sos koperkowy
- Ciasto kruche
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- EKSPRESOWY BIGOS
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Kapusta z grochem
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Kompot truskawkowy
- Proste ciasto z truskawkami
- Dżem malinowy
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Gnocchi dyniowe
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
Komentarze (1)
407 dni temu
Pycha! Bardzo lekkie, nie przytłaczające i idealne na wiosenno-letnią kolację. Użyłam mieszanki kolendry, natki, czosnku niedźwiedziego i kopru włoskiego.
odpowiedz