Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- długie, ostre wykałaczki
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: PRAŻYMY CEBULĘ
Syrop z agawy karmelizujemy na patelni razem z drobno posiekaną papryczką chili i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i skórkę startą z limonki. Doprawiamy solą. Całość prażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.
Krok 2: PRZYPRAWIAMY RYBĘ
Filety z sandacza układamy na desce skórą do dołu, oprószamy pieprzem i skórką startą z drugiej połowy limonki. Na filetach układamy listki kolendry, zwijamy je w rulon i przekłuwamy długą wykałaczką. Odkładamy, by smaki się przegryzły, a ryba ostygła do temperatury pokojowej.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Uprażoną cebulę zalewamy winem. Dodajemy masło i kapary, następnie sok wyciśnięty z ½ limonki. Doprawiamy solą i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną kolendrę.
Krok 4: PIECZEMY SANDACZA
Uprażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy równomiernie na dnie. Na warstwie warzyw układamy zwinięte filety z sandacza. Rybę skrapiamy oliwą z oliwek.
Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 5: PODAJEMY SANDACZA
Z upieczonych filetów wyjmujemy wykałaczki. Sandacza podajemy z porcją cebuli, cząstkami limonki, krążkami opalonej dymki i świeżymi listkami kolendry. Ułożoną na talerzu rybę posypujemy solą.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.
Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
- Grzybowe tortelloni
- Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
- Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Królik z musztardą pieczony w rękawie
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Gryczane pierogi z bobem
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Grochówka rybna
- Kanapka z suszonymi owocami
- Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Zielona zupa z bekonem
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Warzywna terrina
- Wegańskie faworki
- Tort malinowy
- Lizaki w kształcie reniferków
- Makaron z serem burrata
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Tagliatelle z kurczakiem
- Lody figowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)