Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne z przykrywką,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu).

KROK 1: przygotowujemy rybę

Rybę marynujemy w soli i pieprzu. Odkładamy do lodówki.

KROK 2: Pieczemy warzywa

Pietruszkę i marchewkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm. Por myjemy i kroimy w plastry o szerokości 1 cm. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy oliwę. Przesmażamy pietruszkę, marchewkę i por. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną na kawałki dymkę i gałązki tymianku. Podlewamy odrobiną wody, naczynie zamykamy przykrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.

Warzywa wyciągamy z piekarnika, mieszamy. Dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, curry i mleczko kokosowe. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

KROK 3: Pieczemy rybę

Rybę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy skórką otartą z limonki. Zapiekamy kolejne 10 minut.

Danie posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram