
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Filety z zębacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masło łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany w plasterki, kmin oraz kapary.
Krok 2: Marynujemy rybę
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy filety i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry.
Krok 3: Pieczemy rybę
Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 17 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulą i oliwkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!

Komentarze (11)
727 dni temu
w czym masło rozpuszczamy???????/ masło topimy
odpowiedz
727 dni temu
Masło rozpuść na małym ogniu w rondelku.
723 dni temu
Jak to w czym... w maśle ;)
395 dni temu
Topimy aż utonie 😁
1528 dni temu
W piecu pół godziny i ledwo zrobiona- szkoda sugerować się tym przepisem. Szkoda marnować tak dobrą rybę.
odpowiedz
1468 dni temu
Dokładnie, właśnie mieliśmy nieudany obiad, a wszystko przez to, że ryba z przepisu po ponad 20 minutach była surowa, wsadzilam raz jeszcze przerywając obiad... I niestety nie była lepsza. Pani Daria chyba nigdy nie robiła tej ryby. NIE POLECAM TEGO PRZEPISU
1467 dni temu
U mnie 20 min w piecu 200 stopni rybka dobra.
1533 dni temu
Beznadziejny przepis. Po 17 minutach pieczenia ryba była surowa, po 25 minutach pieczenia ryba była wciąż surowa a marynata się przypalała. Pani chyba wymyśliła ten przepis bez jego przetestowania. Nie polecam.
odpowiedz
1588 dni temu
Wstretna ryba , wyrzucone pieniądze . Odradzam
odpowiedz
1537 dni temu
Bzdura, pyszna. Nie wiem jak można nie potrafić jej przygotować, pisząc takie opinie.
1689 dni temu
Ryba bardzo smaczna, ma trochę ości od strony kręgosłupa, ciężko je wyjąć, ale nie są uciążliwe. Marynata rewelacyjna, daje 5+
odpowiedz
zobacz wszystkie