Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy marynatę
Filety z zębacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masło łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany w plasterki, kmin oraz kapary.
Krok 2: Marynujemy rybę
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy filety i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry.
Krok 3: Pieczemy rybę
Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 17 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulą i oliwkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.
Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!
Zębacz – co to za ryba?
Zębacz to ryba morska wyróżniająca się unikalnym wyglądem i smakiem. Długie ciało i duża głowa zdecydowanie przykuwają uwagę. Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, świetnie nadaje się do grillowania, smażenia, duszenia, a także do przygotowywania zup rybnych. Zębacz, choć nie jest tak powszechny jak inne ryby morskie, zdobywa coraz większe uznanie wśród kucharzy i miłośników ryb na całym świecie. Przykładowo ryba zębacz smugowy w kuchni norweskiej występuje jako danie główne w towarzystwie gotowanych ziemniaków i warzyw. Z kolei we Francji i Włoszech jada się zębacza pieczonego lub duszonego z aromatycznymi ziołami oraz warzywami. Także w Polsce zębacz bywa coraz częściej wybierany w zastępstwie dobrze znanych ryb, takich jak dorsz czy łosoś. Właśnie dlatego warto bliżej mu się przyjrzeć!
Jak smakuje zębacz? Poznaj naszą wyjątkową propozycję podania!
Smak zębacza smugowego jest wyjątkowo łagodny i lekko słodkawy. Mięso ryby zębacza ceni się za białą barwę, jędrność i delikatność. Jest ono soczyste, a jednocześnie nieco maślane. Doskonale wchłania przyprawy oraz aromaty, dlatego fantastycznie wypada w wielu odsłonach. A jak smakuje zębacz smugowy w naszym wydaniu? Za sprawą limonkowej marynaty zyskuje on bardzo świeży charakter, co czyni go trafioną propozycją na letni obiad lub kolację. Dodatek koperku potęguje ten efekt. Z kolei śródziemnomorski akcent w daniu to kapary, czyli maleńkie pąki o intensywnym smaku jednocześnie kwaśnym, pikantnym i lekko gorzkawym. Wiemy jednak, że nie każdy lubi ich smak, dlatego bezpieczniej ich wcześniej skosztować, aby zdecydować o ich dodaniu do potrawy. Koniecznie użyj za to oliwy z oliwek, która idealnie spisuje się jako dodatek do ryb i wspomnianych kaparów. Nie rezygnuj również z masła, które podkreśla delikatny smak ryby, a przy tym poprawia aromat potrawy. W przepisie znalazła się również szalotka będąca znacznie lepszym wyborem od klasycznej, ostrej cebuli. Smakuje bardzo łagodnie, dlatego nie dominuje zębacza, a świetnie go uzupełnia.
Z czym podawać rybę zębacz?
Z czym serwować zębacza w limonkowej marynacie? Pysznie smakuje solo. W takie odsłonie stanowi bardzo lekki posiłek. Jeśli jednak zależy Ci na podniesieniu kaloryczności dania, masz kilka możliwości. Jedna z nich to po prostu ziemniaki. Prosto z wody, pieczone z przyprawami czy purée ziemniaczne… Wybierz to, co lubisz najbardziej! Wyśmienite towarzystwo dla zębacza to także warzywa, takie jak marchewka, cukinia, bakłażan, papryka lub szparagi. Możesz je grillować lub piec, aby podkreślić ich naturalną słodycz. Dobry pomysł to obsypanie ich ulubionymi przyprawami.
Do smaku zębacza pasują wszelkie sałatki. Lekka kompozycja z rukoli, pomidorów, czerwonej cebuli i oliwek, skropiona oliwą z oliwek i cytryną doda daniu świeżości i chrupkości. Możesz też pójść w zupełnie innym kierunku, a mianowicie sięgnąć po ugotowany na sypko ryż z dodatkiem szafranu, koperku lub cytryny. Wolisz kaszę? Żaden problem! Bulgur, kuskus lub quinoa z dodatkiem ziół i orzechów pomogą Ci stworzyć sycący, zróżnicowany pod względem smaku oraz konsystencji posiłek. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej w najczystszej postaci mogą podawać rybę z owocami morza, takimi jak małże, krewetki lub przegrzebki. Uniwersalny dodatek do zębacza to świeże pieczywo, takie jak bagietka, focaccia czy ciabatta.
Uzyskaj idealny smak zębacza smugowego!
Żeby w pełni cieszyć się smakiem potrawy, zajmij się zębaczem jeszcze przed jego umieszczeniem w piekarniku. Podstawa to oczywiście wybór ryby. Polecamy Ci zakup świeżej ryby, która smakuje zdecydowanie lepiej niż mrożona. Możesz kupić go w całości lub poprosić sprzedawcę o filety. Jeśli kupujesz całą rybę, upewnij się, że jest oczyszczona z łusek i wypatroszona. Kolejny ważny krok to mycie mięsa. Przepłucz więc rybę pod zimną, bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie resztki łusek i zanieczyszczenia. Następnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci – dzięki temu skórka ryby lepiej się przyrumieni podczas pieczenia. Nie masz dostępu do świeżej ryby? Spokojnie, nic straconego. Odpowiednio przygotowany mrożony zębacz także może być smaczny. Kluczem do sukcesu jest prawidłowe rozmrażanie i przyprawianie ryby, a także monitorowanie czasu pieczenia. Przede wszystkim najlepiej rozmrażać zębacza w lodówce. Umieść więc mrożoną rybę w misce lub na talerzu, przykryj folią i pozwól jej powoli rozmrażać się przez kilka godzin lub całą noc. Kiedy nie masz tyle czasu, użyj zimnej wody – umieść rybę w szczelnie zamkniętej torbie i zanurz w zimnej wodzie, zmieniając wodę co 30 minut, aż ryba się rozmrozi.
Nasz przepis należy do grupy prostych receptur. Jednocześnie jest on niezwykle efektowny! Jeśli właśnie takie przepisy królują w Twoim kulinarnym repertuarze, zębacz na pewno Cię nie rozczaruje. Ponadto jego przyrządzenie zajmie Ci zaledwie kilka chwil, a konkretnie 30 minut, przy czym około połowę tego czasu ryba spędzi w piekarniku. Wówczas możesz zająć się zrobieniem pysznej sałatki lub po prostu z niecierpliwością oczekiwać na to znakomite danie. Zębacz w marynacie limonkowej to wspaniała propozycja obiadowa, zarówno na co dzień, jak i od święta. Możesz przyrządzić go również na uroczystą kolację – Twoi gości na pewno pokochają jego smak i usłyszysz niejeden komplement na temat posiłku.
Wierzymy, że dzięki naszym wskazówkom przyrządzenie obłędnego zębacza nie sprawi Ci najmniejszych kłopotów. Jesteśmy pewni, że pokochasz jego smak i zagości na Twoim stole jeszcze wiele razy. Zwłaszcza że za każdym razem możesz podawać go w nieco inny sposób, z odmiennymi dodatkami. Koniecznie też przyjrzyj się innym przepisom z Kuchni Lidla. Wśród naszych propozycji znajdziesz mnóstwo ciekawych pomysłów na ryby w wielu odsłonach. Pstrąg tęczowy w bekonie, aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach według Karola Okrasy czy filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce to tylko niektóre z przepisów wartych uwagi! Zacznij jednak od limonkowego zębacza, a na pewno się nie zawiedziesz.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1104 dni temu
w czym masło rozpuszczamy???????/ masło topimy
odpowiedz
1104 dni temu
Masło rozpuść na małym ogniu w rondelku.
1101 dni temu
Jak to w czym... w maśle ;)
773 dni temu
Topimy aż utonie 😁
1906 dni temu
W piecu pół godziny i ledwo zrobiona- szkoda sugerować się tym przepisem. Szkoda marnować tak dobrą rybę.
odpowiedz
1846 dni temu
Dokładnie, właśnie mieliśmy nieudany obiad, a wszystko przez to, że ryba z przepisu po ponad 20 minutach była surowa, wsadzilam raz jeszcze przerywając obiad... I niestety nie była lepsza. Pani Daria chyba nigdy nie robiła tej ryby. NIE POLECAM TEGO PRZEPISU
1845 dni temu
U mnie 20 min w piecu 200 stopni rybka dobra.
1911 dni temu
Beznadziejny przepis. Po 17 minutach pieczenia ryba była surowa, po 25 minutach pieczenia ryba była wciąż surowa a marynata się przypalała. Pani chyba wymyśliła ten przepis bez jego przetestowania. Nie polecam.
odpowiedz
1966 dni temu
Wstretna ryba , wyrzucone pieniądze . Odradzam
odpowiedz
1915 dni temu
Bzdura, pyszna. Nie wiem jak można nie potrafić jej przygotować, pisząc takie opinie.
2067 dni temu
Ryba bardzo smaczna, ma trochę ości od strony kręgosłupa, ciężko je wyjąć, ale nie są uciążliwe. Marynata rewelacyjna, daje 5+
odpowiedz
zobacz wszystkie