![Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/19afa4a37de2-20216bb553-1250x700_Filet-z-zebacza-smugowego-w-zielonej-pietruszce_20204_S_86931_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Filety myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Układamy na dużych kawałkach folii aluminiowej.
Obficie skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Pietruszkę siekamy drobno i posypujemy nią rybę. Masło siekamy i wykładamy na filety.
Folię aluminiową zwijamy w papiloty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
![Pstrąg z grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/daec136d60df-13537d3250-pstrag_z_grzybami_PL_12292_S_90853.webp)
Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.
![Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/65e0d4a110d7-06d1531473-Okrasa_Aromatyczny_pstrag_w_ziolach_KW_12_960x540.webp)
Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
![Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/542670bce37c-f3fbb150d9-KW_49_Okrasa_DANIE_2.webp)
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
![Pstrąg tęczowy w bekonie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c7064758e3a4-45b590dac9-pstrag_teczowy_w_bekonie_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łatwa saltimbocca z kurczaka
- Mątwa w białym winie
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Wrapy z szynką i mango
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
- Pikantne quesadillas z cukinią
- Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
- Zielone chia smoothie
- Pasta z bakłażana i marchewki
- Pasta z tuńczyka
- Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
- Orzechowe gniazdka z ciasta parzonego
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Tort Bellini
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Placek z rabarbarem
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Bombki z piernika
- Schab z morelami
- Nalewka z miodu spadziowego
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
Komentarze (6)
280 dni temu
Nie stosujcie oleju przy wypieku i pieczcie krócej niż 20 min(max 6 min po 7mej nminucie macie zadymioną kuchnię) i nie w 200st. dziś o mału nie spaliłem piekarnika:)
odpowiedz
333 dni temu
ja robię zębacza na patelni grillowej 3 min na każdą stronę i podaję z sosem chimichuri i puree maślanym z kalafiora.
odpowiedz
1174 dni temu
Folię aluminiową można sobie spokojnie darować i upiec rybę zwyczajnie w naczyniu żaroodpornym. Ryby też mogą być różne - taki na przykład morszczuk wychodzi doskonale, mocno cytrynowy. Bardzo lubię ten przepis - wymaga minimum pracy i podstawowych składników :)
odpowiedz
1919 dni temu
Glin z aluminium przenika do kwaśnych potraw, a tu obficie skropioną sokiem z cytryny rybę pakuje się w folię aluminiową. Zero pomyślunku.
odpowiedz
1726 dni temu
A co to jest za glin z aluminium?
333 dni temu
powierzchnia aluminium jest pokryta tlenkiem aluminium, rozpuszcza się w środowisku zasadowym a nie w kwaśnym, więc sok z cytrynki nic nie zrobi.