Kasza jęczmienna - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Znamy kilka rodzajów kaszy jęczmiennej. Jest kasza jęczmienna klasyczna z ciemną łupinką, kasza pęczak, czyli całe oczyszczone ziarna jęczmienia, oraz kasza perłowa – wypolerowane, przecięte na pół ziarna jęczmienia.

Ile kalorii ma kasza jęczmienna?

Jeśli ugotujesz 100 g kaszy jęczmiennej, będzie ona zawierała 123 kalorie. Natomiast szklanka kaszy będzie ważyć 140 g i zawierać 172 kalorie. Zdecydowany wzrost kaloryczności kaszy powodują dodane do niej składniki i sosy.

Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?

Kasza jęczmienna jest chyba jedną z najpopularniejszych kasz, które jedzą Polacy. Ma łagodny smak i jest bardzo zdrowa. Kasza ta:

  • to cenne źródło błonnika, pomaga przy zaparciach i dolegliwościach jelit, pomaga przy odchudzaniu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • jest bogata w witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację i chronią przed stresem;
  • zawiera witaminę K, która wpływa na krzepliwość krwi, zapobiega też powstawaniu żylaków, siniaków, krwiaków czy zakrzepów;
  • zawiera dużo skrobi, która daje nam dużo energii.

Jaki indeks glikemiczny ma kasza jęczmienna?

Liczba indeksu glikemicznego wskazuje, jak określone produkty żywnościowe wpływają na poziom glukozy we krwi – w 2-3 godziny po spożyciu. Indeks glikemiczny szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej wynosi 70 – jest to zdecydowanie produkt z wysokim wskaźnikiem.

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Kaszę jęczmienną zawsze wrzucamy do gotującej się wody. Na 1 szklankę kaszy bierzemy maksymalnie 2,5 szklanki wody. Na 1 szklankę kaszy pęczak potrzebujemy od 2,5-3 szklanek wody. Drobną kaszę gotujemy przez maksymalnie 20 minut, średnią i grubą około 30. Wodę zawsze solimy i dodajemy tłuszcz – olej lub masło.

Jak gotować kaszę jęczmienną na sypko?

Jeśli nauczysz się odpowiednio gotować kaszę, na pewno często zacznie się pojawiać na Twoim stole. Doskonale nadaje się jako dodatek do drugich dań, zup czy wszelkiego rodzaju gulaszy. Kaszę jęczmienną przed gotowaniem należy wypłukać. Odmierz 1 szklankę kaszy i płucz na sitku pod kranem tak długo, aż zacznie lecieć czysta woda. Następnie wlej do garnka 2 i ⅓ szklanki wody. Posól i dodaj łyżkę oleju lub masła. Zagotuj wodę i dodaj wypłukaną kaszę. Następnie zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Nie mieszaj, jednak możesz delikatnie sprawdzić, czy kasza się nie przypala. Po upłynięciu określonego czasu wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem na kolejne 15 minut.

Jak gotować kaszę pęczak?

Kaszę pęczak na sypko gotujemy podobnie jak kaszę jęczmienną, tyle że w większej ilości wody: 1 szklankę pęczaku gotujemy w 2,5-3 szklankach wody. Kaszę pęczak możesz też ugotować na gęsto. Wówczas zwiększamy ilość wody od 3 do 3,5 szklanki. Pęczak gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż stanie się miękki i rozklei się. Tak ugotowany jest idealny do sosów i gulaszów.

Pomysły na kaszę pęczak z Kuchni Lidla:

Z czym podawać kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna to podstawowy składnik popularnego w Polsce krupniku. Jest także świetną alternatywą dla ziemniaków, jeśli chodzi o główne dania obiadowe. Wspaniale smakuje z wszelkiego rodzaju sosami i gulaszami mięsnymi czy grzybowymi. Może być składnikiem farszów lub zapiekanek. Coraz bardziej popularne są pierogi, gołąbki czy nawet kotlety z kaszą.

Przepisy na kaszę jęczmienną:

Od kiedy podawać kaszę jęczmienną niemowlakowi?

Kasza jęczmienna zawiera gluten i może uczulać. Dlatego lepiej poczekać z podawaniem jej niemowlakom do 10 miesiąca.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!