Polskie dania regionalne - Dania główne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Babka mięsna
Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!


Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!

Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.

Pomysły na obiady i dania główne
Pomysły na obiad: potrzebne narzędzia w kuchni
Praktyczne wyposażenie współczesnej kuchni pozwala czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania, a przemyślany dobór akcesoriów kuchennych ułatwi to codzienne zadanie. Urządzenia z kategorii małe AGD i duże AGD umożliwią miksowanie, rozdrabnianie lub podgrzewanie ulubionych dań. Warto też zwrócić uwagę na wysoką jakość kuchennych niezbędników, czyli garnków i patelni. Powinny być wykonane z wysokiej jakości stali, a najlepsze patelnie są odporne na przywieranie i pozwalają na łatwe usuwanie zabrudzeń. Jeśli lubisz zapraszać gości, zadbaj o eleganckie nakrycie stołu.
Co na danie główne?
Pomysłów na obiad jest bez liku. Dla większości dania główne na obiad nie mogą obyć się bez mięsa. Innym z kolei ten składnik przeszkadza najbardziej, dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będą dla nich dania główne wegetariańskie. Ilu smakoszy, tyle gustów kulinarnych. Jeśli więc zaliczacie się do pierwszej grupy i preferujecie tradycyjny polski obiad, koniecznie przygotujcie dania główne z kurczaka w dowolnych wersjach albo takie, które uwzględniać będą m.in. typowe schabowe, czyli dania główne z wieprzowiny. Zwolenników mięsnych rarytasów z pewnością usatysfakcjonują dania główne z baraniny i dziczyzny, a wśród nich występujące najczęściej gulasze, np. gulasz z dzika z grzybami. A wszystkim tym, którzy mają w porze obiadowo-lunchowej po prostu ochotę na hamburgery np. z grillowanym pomidorem i cebulą lub z mięsem na tatar, polecamy dania główne z wołowiny. To jednak nie wszystko. Ponieważ tempo naszego życia znacznie przyspieszyło, większą popularność zyskały pomysły na obiad wymagające niewiele czasu na przygotowanie, np. dania jednogarnkowe. Kuchnia Lidla pamięta również o przepisach na dania główne, których niezbędnym składnikiem są owoce morza, a przede wszystkim soczyste krewetki.
Przepis na danie główne
Idealny przepis na danie główne to taki, który zawiera Wasze ulubione składniki. A tych w Kuchni Lidla jest naprawdę sporo! Wybierajcie spośród wszystkich rodzajów mięs, warzyw i owoców morza. Oto pomysły na obiad, które zyskały największą popularność:
- makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- kurczak z sosem paprykowym
- potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
- gulasz z jelenia z kaszą
- fajitas wołowe z warzywami
- cukinia z pikantnym farszem wołowym
- krewetki w mleku kokosowym
- krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
A jeśli poszukujecie tylko i wyłącznie pomysłów na potrawy wegetariańskie, to nie możecie pominąć: