Kotlety wegetariańskie - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 »
Kto powiedział, że kotlet to potrawa mięsna? Spróbujcie koniecznie kotletów wegetariańskich, których zarówno skład, jak nazwa mogą być różne. Przeglądając przepisy, spotkacie się więc np. z burgerami, klopsikami czy nawet medalionami wegetariańskimi. Są to dania bezmięsne, ich głównymi składnikami są warzywa, grzyby, rozmaite rośliny, a nawet kasze.

Kotlety wegetariańskie – przepis na obiad bez mięsa

Przepis na kotlety wegetariańskie bywa coraz częściej poszukiwany również przez osoby, które nie wyłączyły ze swej diety mięsa. Okazuje się, że kotlet wegetariański jest pyszną propozycją i może zająć stałe miejsce w naszym menu obok innych jarskich dań z przepisu na potrawę bezmięsną. Zamiast klusek czy makaronów przygotujcie więc kotlety wegetariańskie z ciecierzycy czy soczewicy albo bazujcie na warzywach, przyrządzając kotlety wegetariańskie z marchewki, buraków, fasoli czy kalafiora. Warzywne kotlety wegetariańskie to znakomity pomysł na smaczny obiad czy kolację. Warto też spróbować kotletów wegetariańskich z pieczarkami lub boczniakami. W Kuchni Lidla znajdziecie propozycję wegetariańskich kotletów w trzech odsłonach. Warto rzucić okiem i zapoznać się z przepisami!

A jeśli wolicie użyć innych składników, to za podstawę możecie zawsze przyjąć różnego rodzaje kasze. Spójrzcie, co proponuje Kuchnia Lidla:

Kotlety wegetariańskie z kaszy smakują dobrze zarówno jako samodzielne danie, jak i w towarzystwie dodatków. Są doskonałym zamiennikiem kotletów z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. Jeśli więc zastanawiacie się, z czego zrobić kotlety wegetariańskie, to koniecznie weźcie pod uwagę kotlety wegetariańskie z kaszy, w szczególności gryczanej i jaglanej.

Jak widać, przepisy na kotlety wegetariańskie to naprawdę wiele możliwości. Dodajmy, że wśród nich są przepisy na niecodzienne dania, np. na kotlety jaglane. A wszystkie te bezmięsne przysmaki można określić po prostu mianem kotleta schabowego wegetariańskiego. W końcu ich wygląd, ze względu na panierkę z bułki tartej oraz jajka, jest bardzo zbliżony do tradycyjnego schabowego. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić kotlety wegetariańskie, to może najpierw zadecydujcie, czy mają to być kotlety wegetariańskie pieczone z piekarnika czy może smażone na patelni. Wybierzcie te, na które macie akurat ochotę.

Kotlety wegetariańskie – z czym podawać?

Kotlety wegetariańskie – podobnie jak tradycyjne mięsne – mogą stanowić danie obiadowe. W ich towarzystwie idealnie sprawdzą się ziemniaki czy ryż, sałatka albo surówka.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!