Kuchnia polska - Warzywa z grilla - przepisy i pomysły:

Kuchnia polska

Warzywa z grilla

wróć do Grill

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tak kolorowo, pysznie i witaminowo na grillu może być tylko z warzywami. Jeśli znudziły wam się typowe kiełbaski z grilla albo jesteście wegetarianami lub weganami, to warzywa przyrządzone na ruszcie będą strzałem w dziesiątkę. Można je podać jako danie główne oraz dodatek do mięs. Wybór należy oczywiście do was! Przekonajcie się, jak prosto i smacznie warzywa komponują się na grillu.

Jakie warzywa wybrać na grilla?

Gdy już w końcu zdecydujecie się przyrządzić  warzywa na grillu, to często pojawia się dylemat, jakie wybrać, aby smakowały najlepiej po upieczeniu na ruszcie. Okazuje się, że grillować można naprawdę wiele warzyw. Od popularnych ziemniaków, pieczarek, cukinii i bakłażana do zdecydowanie rzadziej pieczonych na ruszcie szparagów czy batatów. Dokonując selekcji, warto więc zadać sobie proste pytanie: na jakie warzywa z grilla mam akurat ochotę? Na końcu pozostaje już tylko sposób ich przygotowania, bo przecież warzywa można upiec bezpośrednio na ruszcie, w folii, na aluminiowej tacce albo w postaci szaszłyków. A jeśli nie macie pomysłu na warzywną kompozycję, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na sałatkę z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym lub szaszłyki z warzywami i ananasem.

Warzywa z grilla – 14 naszych propozycji

Jak widać, przepis na warzywa z grilla jest zazwyczaj prosty i łatwy w realizacji. Jednak warzywa, które zamierzacie przyrządzić na grillu, czy to te w folii, czy nadziane na patyki do szaszłyków, powinny zostać najpierw dobrze przyprawione. Warzywa na grilla potrzebują aromatycznej marynaty i to bez dwóch zdań! Jak więc zrobić dobrą marynatę do warzyw z grilla? Spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla, a żadne warzywo nie będzie miało przed wami tajemnic!

Warzywa na grilla – przepisy:

Choć oczywiście to nie wszystkie propozycje dań i przystawek z grillowanymi warzywami, bo niektórych, jak np. tych zawierających cebulę z grilla, nie da się najzwyczajniej w świecie zliczyć, to Kuchnia Lidla i tak imponuje ilością i pomysłowością przepisów. Z dotychczas niewymienionych warto jeszcze polecić klasyk amerykański, tj. kukurydzę z grilla, którą przygotujecie, piekąc ją albo w folii, albo od razu układając na ruszcie, jak radzi Kuchnia Lidla. Dodać też trzeba, że wspomniany już bakłażan z grilla to obok cukinii z grilla jeden z wielu składników głównych, jakie znajdziecie w niejednym przepisie Kuchni Lidla. Wariacji na temat grillowanych warzyw nie ma końca! Bo jeśli wybierzecie ziemniaki z grilla, to dobrze podać je z masłem albo z boczkiem. Z kolei cukinia z grilla idealnie komponuje się z serem, np. typu włoskiego, jak mozzarella. I tak wymieniać można by bez końca!

Warzywa z grilla elektrycznego

Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, warto wziąć pod uwagę inną opcję upieczenia warzyw. Jedną z nich są warzywa z grilla elektrycznego. Ten alternatywny sposób przygotowywania potraw sprawdzi się o każdej porze roku, jak również w przypadku każdego rodzaju warzywa. Czy to zatem ziemniaczki, czy cukinia, odpowiednio przyprawione będą wyśmienitym kąskiem z grilla elektrycznego.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!