Kiszonki - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Kapusta i ogórki to warzywa, z których nachętniej przygotowuje się kiszonki. W wyniku tej naturalnej metody konserwacji żywności otrzymuje się produkt bogaty pod względem wartości odżywczych, jak również walorów smakowych. Tego, dlaczego warto jeść kiszonki, zwłaszcza w porze jesienno-zimowej, gdy brakuje świeżych warzyw i owoców, a także jak dokładnie je przygotować, dowiecie się z przepisów Kuchni Lidla. Sprawdźcie już teraz!

Kiszenie kapusty – podpowiadamy, jak to zrobić

Spośród wszystkich kiszonek najpopularniejsza jest ta z kapusty. O tym, że kiszenie kapusty nie jest trudne, przekonacie się, sięgając po przepisy Kuchni Lidla. Do zrobienia domowej kapusty kiszonej potrzebujecie przede wszystkim białej kapusty i niejodowanej soli kuchennej. Przydadzą się również jabłka, marchew i kminek. Kiszenie kapusty rozpoczynacie zawsze od poszatkowania główki kapusty na cienkie paski. Cały proces polega na układaniu kolejnych warstw pokrojonej i posypanej solą kapusty w dużym naczyniu, np. kamionkowym, a następnie ubijaniu jej czy też dociskaniu całości, aż kapusta puści sok. Kiszenie kapusty w beczce albo w dużym słoju to również dobry pomysł. Oczywiście, kiszenie kapusty w mniejszych słoikach też jest możliwe. Wybór należy do was. W przypadku kiszenia kapusty najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji, które pozwolą uzyskać pożądany smak. Aby zatem nie zakwasić kapusty zbyt mocno, pamiętajcie, żeby na 1 kg kapusty dodać nie więcej niż 20 g soli. Po dokładne wskazówki udajcie się do Kuchni Lidla, gdzie czeka już na was przepis na domową kapustę kiszoną.

Ogórki kiszone krok po kroku

Kiszenie ogórków na zimę to kolejny ze znanych i praktykowanych w polskiej kuchni sposobów konserwowania warzyw. Najpopularniejsze jest kiszenie ogórków w słoikach. Wystarczy umyte wcześniej ogórki o zbliżonej wielkości poukładać pionowo w każdym ze słoików, a następnie dodać gałązki kopru, obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i np. liście wiśni lub dębu. Całość zalewa się solanką, czyli roztworem przegotowanej letniej wody z solą, i na koniec zakręca się szczelnie słoiki. Ważnym aspektem w kiszeniu ogórków jest to, ile soli użyjecie. Zgodnie z przepisem Kuchni Lidla na ogórki kiszone, na 1 l wody należy dodać 50 g soli. Tak przygotowane ogórki w zalewie powinny pozostać w ciepłym miejscu kilka dni aż do wyraźnie zauważalnej zmiany koloru. Przy okazji kiszenia ogórków warto pomyśleć o przygotowaniu ogórków małosolnych, które są etapem pośrednim tego procesu. Po 2-3 dniach od zalania solanką ogórki małosolne są gotowe do spożycia. Po tygodniu możecie natomiast cieszyć się już zakiszonymi ogórkami, które są sporym rarytasem wśród wszystkich kiszonek. Jeśli interesują was również inne przepisy na kiszone warzywa, a nawet owoce, to zajrzyjcie do Kuchni Lidla.

Nietypowe kiszonki – sprawdź nasze propozycje!

Kiszonki warto jeść o każdej porze roku, nie tylko jesienią czy zimą. Są one cennym dla organizmu źródłem witamin i minerałów, dlatego im więcej pomysłów na kiszenie warzyw, tym lepiej dla was. Kuchnia Lidla poleca m.in. kiszenie buraków i marchwi, dzięki czemu przy okazji uzyskacie też kiszony czosnek, a nawet kiszone rzodkiewki. Sięgnijcie po przepisy i sprawdźcie, w jaki sposób można przyrządzić:

Do kiszenia nadają się również owoce, np. cytrusy. Jeśli macie ochotę na tak nietypową kiszonkę, to spróbujcie koniecznie warzywnego curry z kiszoną cytryną z przepisu Kuchni Lidla.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!