
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pucharki do kisielu
- rózgę kuchenną
- łyżkę wazową
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KISIELU
Napój żniwny (850 ml) zagotowujemy w garnku, a jego niewielką ilość (150 ml) przelewamy do miseczki. Do kisielu w miseczce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą, a z zawiesiny znikną grudki.
Krok 2: GOTUJEMY KISIEL
Zawiesinę na bazie napoju i mąki ziemniaczanej przelewamy niewielkimi porcjami do zagotowanego w garnku napoju żniwnego, cały czas energicznie mieszając. Nie musimy wykorzystywać całej zawiesiny – dodajemy jej tyle, by uzyskać kisiel o pożądanej gęstości. Kisiel zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3: PODAJEMY KISIEL
Gotowy, wciąż ciepły kisiel przelewamy do pucharków za pomocą łyżki wazowej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Do pucharków z kisielem dodajemy truskawki pokrojone w słupki. Kisiel dekorujemy z wierzchu listkami świeżej mięty, podajemy z dodatkiem ulubionych owoców, np. jeżyn, borówek i malin.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)