
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.
Ciasteczka rozdrobnij za pomocą miksera, bądź zetrzyj na tarce na drobny piasek, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy, a następnie całość włóż do lodówki.
W rondlu umieść cukier i na średnim ogniu stapiaj go, aż powstanie karmel o złotym kolorze (gdyby w trakcie karmelizowania cukier utworzył twarde grudki, wystarczy dolać odrobinę ciepłej wody, która pozwoli na roztopienie zastygniętego cukru). Rondel zdejmij z ognia i ostrożnie wlewaj do niego kremówkę, cały czas mieszając. Następnie dodaj posiekaną czekoladę, całość powinna mieć gładką i lśniącą konsystencję.
Wymieszaj dokładnie twaróg z mascarpone, starając się nie napowietrzać zbytnio masy. Po ostudzeniu mieszanki czekolady, kremówki i cukru, dodaj ją ostrożnie i powoli do sera. Po dokładnym wymieszniu składników dodawaj do masy kolejno po jednym jajku. Na koniec dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii.
Masę serową wylej na uprzednio schłodzony spód. Sernik piecz przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180, a przez następną godzinę piecz w temp. 140 stopni (lub w razie potrzeby dłużej). Sernik będzie odpowiednio upieczony, kiedy środek będzie odrobinę luźny, natomiast brzegi będą ścięte. Wyciągnij sernik z piekarnika, wystudź i wsadź do lodówki na całą noc. Nie należy zdejmować obręczy sernika przed schłodzeniem w lodówce, ponieważ dopiero w niej nabiera on odpowiedniej konsystencji i gęstnieje.
Aby wykonać polewę stop czekoladę w miseczce na parze, dolej ostrożnie śmietanki. Po rozmieszaniu wylej polewę na sernik. Opcjonalnie udekoruj go orzechami.
Przed podaniem sernik należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby jego smak był bardziej wyrazisty.
Smacznego!
Komentarze (0)