• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Ciasteczka rozdrobnij za pomocą miksera, bądź zetrzyj na tarce na drobny piasek, a następnie połącz je z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż spód tortownicy, a następnie całość włóż do lodówki. W rondlu umieść cukier i na średnim ogniu stapiaj go, aż powstanie karmel o złotym kolorze (gdyby w trakcie karmelizowania cukier utworzył twarde grudki, wystarczy dolać odrobinę ciepłej wody, która pozwoli na roztopienie zastygniętego cukru). Rondel zdejmij z ognia i ostrożnie wlewaj do niego kremówkę, cały czas mieszając. Następnie dodaj posiekaną czekoladę, całość powinna mieć gładką i lśniącą konsystencję. Wymieszaj dokładnie twaróg z mascarpone, starając się nie napowietrzać zbytnio masy. Po ostudzeniu mieszanki czekolady, kremówki i cukru, dodaj ją ostrożnie i powoli do sera. Po dokładnym wymieszniu składników dodawaj do masy kolejno po jednym jajku. Na koniec dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii. Masę serową wylej na uprzednio schłodzony spód. Sernik piecz przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180, a przez następną godzinę piecz w temp. 140 stopni (lub w razie potrzeby dłużej). Sernik będzie odpowiednio upieczony, kiedy środek będzie odrobinę luźny, natomiast brzegi będą ścięte. Wyciągnij sernik z piekarnika, wystudź i wsadź do lodówki na całą noc. Nie należy zdejmować obręczy sernika przed schłodzeniem w lodówce, ponieważ dopiero w niej nabiera on odpowiedniej konsystencji i gęstnieje. Aby wykonać polewę stop czekoladę w miseczce na parze, dolej ostrożnie śmietanki. Po rozmieszaniu wylej polewę na sernik. Opcjonalnie udekoruj go orzechami. Przed podaniem sernik należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby jego smak był bardziej wyrazisty. Smacznego!
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram