Groszek
Groszek to, jak się okazuje, nie tylko smaczne, bogate w witaminy warzywo. Wielu o nim słyszało za sprawą badań genetycznych. Prowadził je w XIX w. mnich Grzegorz Mendel, krzyżując ze sobą odmiany grochu zwyczajnego. Co jeszcze warto wiedzieć o groszku?
Skąd pochodzi groszek?
Groszek wywodzi się z Chin i Indii. Do Europy przywędrował w średniowieczu. Popularność zyskał jednak dopiero na przełomie XVI i XVII w., głównie we Francji i Anglii.
Ile kalorii ma groszek?
Groszek nie jest zbyt kaloryczny. W 100 g zielonego groszku jest 75 kalorii. Groszek konserwowy ma ich odrobinę więcej – 89 w 100 g. Groszek jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Jak przyrządzić groszek?
W kuchni groszek wykorzystywany jest na wiele sposobów. I to groszek każdego rodzaju: cukrowy, zielony i konserwowy. Każdy z nich może być świetnym dodatkiem do sałatki czy podstawą zielonego pesto lub purée. Groszek to także składnik farszów czy sosów. Jest idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegańskich. Konserwowy często spotyka się w sałatce warzywnej. Gotowany wraz z marchewką jest popularnym dodatkiem do drugiego dania.
Jak przyrządzić groszek cukrowy?
Groszek cukrowy to młody groszek, który można jeść razem z delikatnym, smacznym strączkiem. Można więc strączki przyrządzić w całości lub wyłuskać z nich zielone ziarnka i dodać do potrawy.
Do czego używać groszku cukrowego?
Groszek cukrowy można jeść w całości na surowo. Świetnie nadaje się do sałatek i jako składnik zup kremów. Całe strączki możemy także dodawać do dań z kurczaka, owoców morza, makaronów czy warzyw.
Wypróbuj przepisy na:
- zielone curry z groszkiem cukrowym
- krewetki tygrysie z groszkiem cukrowym
- warzywa stir-fry po tajsku
Jak długo gotować groszek cukrowy?
Idealny do jedzenia na surowo groszek nadaje się także do gotowania. Strąki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 3-5 minut. Solimy pod koniec gotowania.
Jak zrobić groszek konserwowy?
Groszek konserwowy bez problemu dostaniesz w Lidlu. Jeśli jednak masz zielony groszek, którego nie zjesz, możesz zakonserwować go w domu. Sposób jest dosyć prosty. Najważniejsza jest zalewa. Przygotowuje się ją, łącząc wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Ziarna zielonego groszku trzeba obgotować 3-5 minut. Zalewę zagotować. Zalać nią groszek w słoikach. Pasteryzować ok. 1,5 godziny w temperaturze 95°C. Po dwóch dniach powtórzyć pasteryzację w tej samej temperaturze, ale już tylko przez pół godziny.
Z czym łączyć zielony groszek?
Gotowany zielony groszek tworzy chyba idealną parę z gotowaną marchewką. Często warzywa te są dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Groszek świetnie komponuje się także z ryżem. Z tych dwóch składników można przyrządzić doskonałe risotto.
Jak zrobić groszek z marchewką do obiadu?
Jeśli przygotowując marchewkę z groszkiem, zdecydujesz się na mrożonkę, masz z głowy krojenie marchewki. Jeśli masz świeże warzywa, marchewkę musisz drobno pokroić. Całość trzeba zagotować. Następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem masła i odrobiny mąki. Całość można doprawić według uznania np. gałką muszkatołową. Sprawdź również nasz przepis na roladki z indyka z groszkiem i marchewką!
Jak zamrozić zielony groszek?
Gdy sezon na groszek w całej pełni, warto zadbać o to, by nie zabrakło go na naszych stołach także zimą – i zamrozić. W zimie przyda się trochę witamin i groszek będzie jak znalazł. Wyłuskane ziarna groszku na 2 minuty zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Na kolejne 3 minuty zalewamy lodowatą wodą. Po odcedzeniu pakujemy do litrowych, szczelnie zamkniętych woreczków i wkładamy do zamrażarki.
Zielony groszek to ciekawy i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. W zimie dostępny w formie mrożonek lub w puszkach i słoikach (konserwowy). Warto po niego sięgnąć i cieszyć się jego smakiem także poza sezonem.
Przepisy
Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!


Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.


Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!
