Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko
  • tarkę o grubych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Sposób przygotowania:

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA NA SAŁATKĘ

Korniszony i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

KROK 2: ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAJONEZEM

Majonez ucieramy z 2 łyżkami zalewy z korniszonów, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wszystkie warzywa przekładamy do dość dużej miski, dodajemy majonez z zalewą z korniszonów i dokładnie mieszamy.

SMAŻONY KARP

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KARPIA

Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące.

KROK 2: PANIERUJEMY KARPIA

Jajka roztrzepujemy z łyżką wody. Każdy kawałek karpia zanurzamy w jajku z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na talerz.

KROK 3: SMAŻYMY KARPIA

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy karpia, aż nabierze złotobrązowego koloru.

PODANIE

Cytrynę kroimy na 8 części, a natkę pietruszki siekamy. Gotową rybę podajemy z sałatką ziemniaczaną, cząstkami cytryny, posypane pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!