![Karp smażony z sałatką ziemniaczaną Karp smażony z sałatką ziemniaczaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/22c3ccf08a4a-6da375b13eb5-karp-smazony-z-salatka-ziemniaczana.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- tarkę o grubych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA NA SAŁATKĘ
Korniszony i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy. Ugotowane ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, a marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 2: ŁĄCZYMY WARZYWA Z MAJONEZEM
Majonez ucieramy z 2 łyżkami zalewy z korniszonów, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wszystkie warzywa przekładamy do dość dużej miski, dodajemy majonez z zalewą z korniszonów i dokładnie mieszamy.
SMAŻONY KARP
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KARPIA
Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowane kawałki ryby obtaczamy w mące.
KROK 2: PANIERUJEMY KARPIA
Jajka roztrzepujemy z łyżką wody. Każdy kawałek karpia zanurzamy w jajku z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na talerz.
KROK 3: SMAŻYMY KARPIA
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy karpia, aż nabierze złotobrązowego koloru.
PODANIE
Cytrynę kroimy na 8 części, a natkę pietruszki siekamy. Gotową rybę podajemy z sałatką ziemniaczaną, cząstkami cytryny, posypane pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.
![Roladki z karpia gotowane na parze](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fd0fb92b357e-ac0f3d7187d3-kw50-2022-kinga-paruzel-roladki-z-karpia-gotowane-na-parze.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!
![Karp pieczony w cebuli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/735c46ada7c8-e690cca4249c-kw51-karol-okrasa-karp-pieczony_1250x700.webp)
Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!
![Pasztet z karpia z suszonymi owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8b33092eb740-2cced3176228-KW_52_OKRASA_pasztet_z_karpia_28533_NET_FOTO_31398_311019_MS_76110_1250x700.webp)
Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!
![Karp pieczony w ziołowej panierce](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bc89c711a5c1-21cf32feab46-KW_51_OKRASA_karp_ziolowa_panierka_31398_301019_MJ_127095_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z kaszą bulgur
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
- Twarożek tofu z warzywami
- Granita cytrynowa
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Syrop piernikowy
- Bezglutenowy chleb z soczewicy
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Ryż smażony z warzywami
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Pastrami z warzywami
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Ryba po japońsku
- Sos teriyaki
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Bulion rybny
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Kopytka z dyni
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Komentarze (0)