zobacz film Warstwowa sałatka warzywna z szynką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoik o pojemności ok. 400 ml
  • rózgę kuchenną lub spiralną trzepaczkę

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY Z KOLENDRĄ

Musztardę łączymy w misce z miodem i octem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i olej, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Do sosu dodajemy drobno posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy składniki.

KROK 2: SKŁADAMY SAŁATKĘ

Sos pomidorowy z kolendrą przelewamy na dno słoika.

W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, szynkę pokrojoną w kostkę, odsączony groszek, fasolę, kukurydzę i grubo posiekany szczypiorek.

Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Ostatnie lata przyniosły rewolucję w świecie sałatek, a jednym z najnowszych trendów stały się warstwowe sałatki składające się z różnych składników. Takie sałatki można przygotować w ekspresowy sposób i zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. W jaki sposób przyrządzić pyszną, warstwową sałatkę z dodatkiem szynki i innych składników?

Sałatka warstwowa z szynką – szybko i smacznie

Warstwowe sałatki z różnymi dodatkami przestały kojarzyć się tylko z jedzeniem dietetycznym, a pomału stają się symbolem współczesnej kuchni, łącząc w sobie praktyczność, świeżość i wyjątkowy smak. Dzięki nim możemy kreować smaczne kompozycje, dostosowane do własnych upodobań oraz diety. Jednym z przykładów takiej kompozycji jest tytułowa sałatka warstwowa z szynką autorstwa Karola Okrasy.

Warstwowe sałatki z szynką pakowane w słoiki to propozycja idealna na wynos — zapakowane w ten sposób potrawy można zabrać ze sobą wszędzie, a przy okazji nie zajmują wiele miejsca w torbie czy plecaku. Największą zaletą warstwowych sałatek jest szybkość ich przygotowania oraz całkowita dowolność w doborze składników.  Wystarczy kilka minut, aby stworzyć pożywny posiłek, który nie tylko smakuje, ale również estetycznie wygląda. Jak stworzyć doskonałą warstwową sałatkę? Istnieje kilka zasad, których warto trzymać się w trakcie przygotowywania tego szybkiego dania.

W przyrządzaniu warstwowych sałatek niezwykle ważne są warstwy! Składniki należy układać w odpowiedniej kolejności, zaczynając od tych najcięższych i najbardziej soczystych, a kończąc na tych lekkich. Zachowując prawidłową kolejność składników, sprawisz, że sałatka dłużej zachowa świeżość oraz apetyczny wygląd.

Niezwykle istotny jest także odpowiedni pojemnik. Do sałatek warto wybierać słoiki o grubych ściankach, które zabezpieczą sałatkę przed przemieszczaniem się składników i utratą chrupkości. Taki słoik jest też bardziej odporny na zniszczenia. Jeśli obawiasz się jego rozbicia, możesz skorzystać z wysokiego pojemnika na żywność ze szczelną zakrętką.

Do przyrządzenia sałatki w miarę możliwości wybieraj świeże i sezonowe składniki. Możesz także wykorzystać zawartość swojej lodówki, np. te produkty, dla których nie możesz znaleźć zastosowania. Postaraj się także, aby używane przez Ciebie produkty miały różną teksturę, aby stworzyć interesujący kontrast.

Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka estetycznie wygląda i zachowała świeżość i chrupkość, dodaj dressing na sam dół słoika — tzn. zacznij przyrządzanie sałatki od dodania sosu, a dopiero potem zacznij dodawać resztę składników, a składniki, które łatwo ulegają zmiękczeniu, takie jak awokado czy ser feta, dodawaj tuż przed spożyciem, aby utrzymać ich świeżość.

Sałatka warstwowa z szynką i czym jeszcze?

Zastanawiasz się, jakie składniki dodać do słoika, aby Twoja sałatka warstwowa była nie tylko smaczna, ale także pożywna? Skomponuj sałatkę warstwową zawierającą odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów.

Węglowodany to główny składnik sałatek. Do tej grupy należą przede wszystkim owoce oraz warzywa, a także niektóre kasze, ryż czy makaron. To właśnie ten rodzaj makroskładników doda Ci najwięcej energii. W swojej sałatce wykorzystaj sałatę i inne zielone liście, a także chrupiące warzywa takie jak seler naciowy, ogórek, pomidor, papryka oraz pikle, które dodadzą sałatce wyjątkowego smaku. Przemyć do sałatki także roślin strączkowych np. ciecierzycę, soczewicę lub fasolę konserwową. W ten sposób dodasz sałatce dodatkowe źródło białka.

A skoro już jesteśmy przy produktach białkowych — jakie składniki można wykorzystać w sałatce, aby stworzyć dobrze zbilansowaną kompozycję? Do warstwowych sałatek można dodać usmażonego kurczaka, grillowaną wołowinę czy gotowanego indyka, a także różnego rodzaju wędliny. Dobrym pomysłem może okazać się połączenie szynki z dodatkiem rybnej konserwy np. tuńczyka, a jeśli jesteś wegetarianinem, możesz pokusić się o dodanie jajka lub sera (białego, wędzonego, dojrzewającego lub żółtego). Sałatka warstwowa z jajkiem i szynką to niezwykle pyszne i dość klasyczne połączenie, które na pewno Ci zasmakuje.

Do sałatki warstwowej warto dodać także zdrowe tłuszcze w postaci awokado, oliwy, oleju tłoczonego na zimno lub orzechów. Jeśli lubisz nietypowe połączenia, dodaj także owoców (jabłka, gruszki, mango, truskawki, borówki, ananasa lub mango). Sałatka warstwowa z ananasem będzie miała w sobie naturalną słodycz i soczystość, a przy okazji nabierze nieco egzotycznego charakteru.

Poszukujesz konkretnych pomysłów na warstwowe sałatki? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka pomysłów na ciekawe połączenia smakowe. Jeśli należysz do grona fanów kuchni śródziemnomorskiej, to koniecznie spróbuj sałatki warstwowej w stylu greckim z serem fetą, papryką, oliwkami, pestkami granatu, pomidorem i ogórkiem oraz dressingiem na bazie soku z pomarańczy i oliwy. Wolisz kuchnię azjatycką? Warstwowa sałatka z makaronem vermicelli, kolendrą, papryką, piklowanym ogórkiem i smażonym tofu może okazać się strzałem w dziesiątkę. A gdy gustujesz w bardziej klasycznych potrawach, spróbuj wrzucić do słoika tradycyjną sałatkę Cobb lub sałatkę Nicejską.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!