Curry rybne z mango i kolendrą

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZDRABNIANIE KOLENDRY

Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć rozdrobnioną kolendrę do miseczki. Wypłukać pojemnik miksujący.

KROK 2: ROZDRABNIANIE CEBULI, CZOSNKU I IMBIRU

Cebulę, ząbki czosnku i imbir obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i razem z ząbkami czosnku oraz imbirem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej słonecznikowy i dusić (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/120°C. Zalać ciepłym wywarem warzywnym, mlekiem kokosowym o temperaturze pokojowej i sosem sojowym.

KROK 3: GOTOWANIE DORSZA

Dorsza opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze i przyprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Zestaw do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym. Płytki wkład do gotowania na parze zawiesić w głębokim wkładzie, zamknąć i gotować wszystko, ustawiwszy program gotowanie na parze/10 minut.

KROK 4: KROJENIE MANGO I PAPRYKI

Mango obrać, odciąć miąższ od pestki i pokroić owoc w kostkę o boku 2 cm. Strąki papryki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, umyć paprykę w środku i z wierzchu i pokroić w 0,5-centymetrowe paski.

KROK 5: GOTOWANIE SOSU

Paski papryki, groszek, kostki mango, sok z limonki, kurkumę, kmin, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu dodać do sosu w pojemniku miksującym i gotować (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/10 minut/prędkość 1/110°C. Aby zagęścić sos, wymieszać mąkę ziemniaczaną w 50 ml zimnej wody i dodać do pojemnika miksującego. Ponownie zagotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/2 minuty/prędkość 1/110°C. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 2. Usunąć miarkę i zostawić sos na 5 minut, aby się przegryzł.

KROK 6: ŁĄCZENIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW

Dorsza pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć na głębokie talerze, zalać sosem i podawać z posiekaną kolendrą, płatkami chili i sezamem.

RADY: Ta potrawa świetnie smakuje również z piersią kurczaka lub indyka zamiast dorsza. W tym celu jeszcze przed gotowaniem na parze należy pokroić mięso na paski o szerokości 1,5 cm. Podczas gotowania na parze, w głębokim pojemniku miksującym można jednocześnie ugotować kolejne warzywa, np. różyczki brokułu lub groszek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Ogórki faszerowane rybą i ryżem

Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Ogórki faszerowane rybą i ryżem sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Ryba smażona z sałatką z fasoli

Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Ryba smażona z sałatką z fasoli

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym

Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym sticker MCC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!