Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZDRABNIANIE KOLENDRY
Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć rozdrobnioną kolendrę do miseczki. Wypłukać pojemnik miksujący.
KROK 2: ROZDRABNIANIE CEBULI, CZOSNKU I IMBIRU
Cebulę, ząbki czosnku i imbir obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i razem z ząbkami czosnku oraz imbirem włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika, dodać olej słonecznikowy i dusić (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/5 minut/120°C. Zalać ciepłym wywarem warzywnym, mlekiem kokosowym o temperaturze pokojowej i sosem sojowym.
KROK 3: GOTOWANIE DORSZA
Dorsza opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze i przyprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Zestaw do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym. Płytki wkład do gotowania na parze zawiesić w głębokim wkładzie, zamknąć i gotować wszystko, ustawiwszy program gotowanie na parze/10 minut.
KROK 4: KROJENIE MANGO I PAPRYKI
Mango obrać, odciąć miąższ od pestki i pokroić owoc w kostkę o boku 2 cm. Strąki papryki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, umyć paprykę w środku i z wierzchu i pokroić w 0,5-centymetrowe paski.
KROK 5: GOTOWANIE SOSU
Paski papryki, groszek, kostki mango, sok z limonki, kurkumę, kmin, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu dodać do sosu w pojemniku miksującym i gotować (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/10 minut/prędkość 1/110°C. Aby zagęścić sos, wymieszać mąkę ziemniaczaną w 50 ml zimnej wody i dodać do pojemnika miksującego. Ponownie zagotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/2 minuty/prędkość 1/110°C. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 2. Usunąć miarkę i zostawić sos na 5 minut, aby się przegryzł.
KROK 6: ŁĄCZENIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dorsza pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć na głębokie talerze, zalać sosem i podawać z posiekaną kolendrą, płatkami chili i sezamem.
RADY: Ta potrawa świetnie smakuje również z piersią kurczaka lub indyka zamiast dorsza. W tym celu jeszcze przed gotowaniem na parze należy pokroić mięso na paski o szerokości 1,5 cm. Podczas gotowania na parze, w głębokim pojemniku miksującym można jednocześnie ugotować kolejne warzywa, np. różyczki brokułu lub groszek.
Zobacz podobne
przepisy
Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!
Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.
Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Sum z karaibską salsą
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Tarta z wiśniami
- Sałatka z kabanosów
- Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Curry z kurczaka z ciecierzycą
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Jarski żurek łemkowski
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Koktajl z czerwonych pomarańczy
- Ciasto z profiterolkami
- Indyk caprese
- Hot dogi z frankfurterkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Krokiety z serem pavé
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Zupa parmezan pasta
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Owsiankowe latte z granolą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)