
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Piwo stopniowo dodajemy do mąki, mieszając, aż ciasto będzie gładkie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości 1 cm, dzieląc je na poszczególne pierścienie. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki.
Mąkę do panierowania wsypujemy na talerz i dodajemy soli. Olej wlewamy na patelnię lub do garnka na wysokość 2-3 cm. Rozgrzewamy, aż na włożonej do niego drewnianej łyżce ukażą się pęcherzyki.
Krążki cebuli obtaczamy porcjami w mące, maczamy w cieście, osączamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 4 minut, od czasu do czasu obracając. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i solimy. Podajemy z keczupem lub sosem pomidorowym według uznania.
Zobacz podobne
przepisy
Ananas w cieście z kremem kokosowym
Słodka przekąska łącząca smak kremu kokosowego i egzotycznego ananasa w chrupiącym cieście z lekką piwną nutą.

Ryba z frytkami
Klasyka w Twoim domu! Filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz chrupiące frytki – palce lizać!


Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Komentarze (6)
2637 dni temu
Powiedzcie mi proszę, czy takie danie jest bezpieczne dla mamy karmiącej? Cały alkohol wyparuje podczas smażenia? Pozdrawiam!
odpowiedz
2634 dni temu
Możesz użyć piwa bezalkoholowego - zyskasz ten sam smak :)
1523 dni temu
Cały alkohol nie wyparuje. Radosław Kotarski z polimatów zrobił o tym odcinek. https://www.youtube.com/watch?v=D3rd_0b6suw
777 dni temu
Zdecydowanie nie.
2826 dni temu
Dziękujemy za uwagę. Ostatni akapit zaginął nam w akcji, ale już został odnaleziony! Pozdrawiamy!
odpowiedz
2827 dni temu
Aż na drewnianej łyżce ukarzą się pęcherzyki ... I co dalej?
odpowiedz
zobacz wszystkie