Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Piwo stopniowo dodajemy do mąki, mieszając, aż ciasto będzie gładkie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości 1 cm, dzieląc je na poszczególne pierścienie. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki.

Mąkę do panierowania wsypujemy na talerz i dodajemy soli. Olej wlewamy na patelnię lub do garnka na wysokość 2-3 cm. Rozgrzewamy, aż na włożonej do niego drewnianej łyżce ukażą się pęcherzyki.

Krążki cebuli obtaczamy porcjami w mące, maczamy w cieście, osączamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy około 4 minut, od czasu do czasu obracając. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i solimy. Podajemy z keczupem lub sosem pomidorowym według uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    821 dni temu
    Powiedzcie mi proszę, czy takie danie jest bezpieczne dla mamy karmiącej? Cały alkohol wyparuje podczas smażenia? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    819 dni temu
    Możesz użyć piwa bezalkoholowego - zyskasz ten sam smak :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1011 dni temu
    Dziękujemy za uwagę. Ostatni akapit zaginął nam w akcji, ale już został odnaleziony! Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1011 dni temu
    Aż na drewnianej łyżce ukarzą się pęcherzyki ... I co dalej?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram