Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- małą miseczkę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Ugotuj swoje ravioli do stopnia al dente. Odlej z gotowania odrobinę wody, a potem odcedź pierożki i odłóż na bok.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokój. Posiekaj także bazylię i odłóż do małej miseczki.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę z oliwek, a następnie podsmaż cebulę oraz czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, a w kuchni zacznie unosić się ich zapach, dodaj bulion i zamieszaj.
KROK 3: DODAJEMY POMIDORY
Gdy bulion delikatnie się zredukuje, dodaj pomidory i zamieszaj.
KROK 4: DOPRAWIAMY
Pomidory i resztę składników dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i pozwól im się dusić na małym ogniu przez 10-15 minut.
KROK 5: WYKAŃCZAMY SOS
Do widocznie zredukowanego sosu dodajemy bazylię i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 4-5 minut i gotowe. Możesz dodać ravioli, a po przełożeniu na talerz skropić oliwą truflową. Już kilka kropel wystarczy, by nadać potrawie niesamowitego smaku
Zobacz podobne
przepisy
Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!
Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
Pyszne sosy do ravioli – z nimi obiad będzie jeszcze lepszy!
Odpowiednio dobrany sos do ravioli podkreśli ich smak i wydobędzie z nich aromat, tworząc unikatową kompozycję. W jaki sposób dobiera się sos do pierożków? Istnieje kilka kryteriów, które pomagają w znalezieniu idealnego dopasowania, by Twoje ravioli na obiad smakowało obłędnie.
Sos do ravioli można dopasować na zasadzie podobieństwa smaków, tworząc komplementarne połączenia. Można także zestawić ze sobą smaki kontrastowe np. łagodne nadzienie z delikatnego sera z intensywnym sosem z pikantną nutą. Takie połączenia tworzą nieco ciekawsze doznania smakowe, ale często wykraczają poza strefę komfortu niedoświadczonego kucharza. A tu nie ma czego się bać! Eksperymentowanie w kuchni jest niezwykle przyjemne i może prowadzić do odkrycia nieoczekiwanych połączeń.
Jeśli chcesz zabawić się w kreatywne dopasowywanie sosów, postaraj się skupić na balansie smaków — żaden składnik nie powinien dominować nad drugim. Możesz wyeksponować jeden ze smaków, ale nie pozwól na to, żeby tylko on był wyczuwalny w całym daniu. Zwłaszcza wtedy, kiedy przygotowujesz szybki sos do ravioli i nie ma czasu na poprawki — w takich sytuacjach lepiej postawić na sprawdzone połączenia, bo inaczej można skończyć bez obiadu. Jakie są najbardziej popularne połączenia?
Najpopularniejsze sosy do ravioli
Zastanawiasz się, jaki sos do ravioli wybrać? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka najbardziej znanych pomysłów na sosy, którymi możesz polać swoje pierożki. Wybierając odpowiedni sos, podkreślisz i uzupełnisz smak nadzienia, dzięki czemu Twoje ravioli z sosem przeniosą Cię na zupełnie nowy poziom smakowy.
Najbardziej znanym i klasycznym jest sos pomidorowy. Naturalna słodycz pomidorów w połączeniu z ich soczystością doskonale łączy się z ravioli mięsnym, serowym oraz warzywnym. Kluczowy jest tu dobór dodatków, ziół oraz przypraw — to właśnie one decydują o tym, jaki charakter będzie miało danie. Do ravioli z delikatnymi nadzieniami wybieraj mniej intensywne zioła oraz przyprawy, by nie przytłoczyć ich smaku.
Kolejnym sosem w zestawieniu jest sos śmietanowy, który genialnie komponuje się z nadzieniami serowymi lub grzybowymi. Aksamitna tekstura i łagodny smak dobrze komponują się zarówno z intensywnymi nadzieniami, jak i tymi bardziej subtelnymi. Jeśli chcesz spróbować przygotować taki sos, koniecznie dodaj do niego kurczaka. To połączenie zwali Cię z nóg.
Skoro wspomnieliśmy już o sosie śmietanowym, czas poruszyć temat jego brata bliźniaka — sosu serowego. W przypadku tego typu sosów można poszaleć, gdyż pasują one do większości rodzajów nadzień (może poza tym z dziczyzny). Dodaj ten sos do ravioli nadzianego mięsem mielonym i otrzymasz niezwykle sycące połączenie. Zaszalej i polej nim serowe ravioli i zafunduj sobie istną serową symfonię! Ten sos robi się podobnie do śmietanowego — wystarczy przygotować sobie podstawę z usmażonej cebuli, dodać ser, masło i odrobinę bulionu lub śmietany i gotowe!
Kolejnym z dość popularnych i klasycznych sosów jest sos maślano-winny. Takie połączenie doskonale komponuje się z ravioli o delikatnym, jak i intensywnym nadzieniu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw okopowych, szparagów, bobu oraz trufli. Jaki jeszcze sos pasuje do ravioli z truflami? Tutaj możesz pokusić się o sos na bazie czosnku, pietruszki i oliwy. Gwarantujemy Ci, że truflom więcej nie potrzeba!
Jak zrobić sos śmietanowy do ravioli?
Ravioli w sosie śmietanowym — jak je zrobić? Żeby przygotować ravioli w sosie na bazie śmietany potrzebne Ci będzie minimum składników — bulion warzywny, masło, cebula, pietruszka i śmietana. Cebulę należy podsmażyć, a następnie dodać do niej odrobinę bulionu, wszystko zaprawić zahartowaną śmietaną, a na sam koniec dodać masło i pietruszkę. Tak przygotowaną bazę bez problemu przekształcisz w sos serowy do tortellini z dodatkiem gorgonzoli lub aromatyczny sos z parmezanem do Twojego ulubionego makaronu.
Jak zrobić sos pomidorowy do ravioli?
Na samym początku tego tekstu zdradziliśmy Ci, jak zrobić sos pomidorowy do ravioli z dodatkiem oliwy truflowej. A co jeśli powiemy Ci, że sposobów na zrobienie ravioli w sosie pomidorowym jest znacznie więcej?
Do ich przyrządzenia możesz użyć pomidorów z puszki, passaty, a także świeżych pomidorów (np. koktajlowych). Ważne jest, aby przygotować odpowiednią bazę z dodatkiem czosnku, cebuli lub obu tych składników i dopiero potem dodawać do nich pomidory. Najlepsze ravioli z sosem pomidorowym powstaną z dodatkiem świeżych ziół oraz odrobiny parmezanu. Spróbuj i przekonaj się sam!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- Trio sosów do grilla
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Strudel makowy
- Dim sum z farszem z mięsa mielonego
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sos aioli
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Ravioli z dynią
- Ravioli z mięsem
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Bigos rybny
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Kuleczki z koziego sera
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ośmiorniczki z grilla
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Hummus bowl
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)