Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Masło roztop i delikatnie przestudź.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Precelki i kruche ciasteczka przekładamy do woreczka strunowego, który dokładnie zamykamy. Tak zabezpieczone składniki z grubsza rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Następnie precelki i ciastka przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masę na spód przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie dociskamy. Gotowy spód chłodzimy przez ok. 10-15 minut.
WSKAZÓWKA! Smaki lodów możemy zmieniać według uznania, a nawet wykorzystać tylko jeden.
KROK 2: KOMPONUJEMY TARTĘ
Na schłodzony spód wykładamy gałkownicą lody tak, aby były jak najbliżej siebie, bez żadnych szczelin. Następnie lody dociskamy do spodu i wygładzamy powierzchnię. Gotową tartę przekładamy do zamrażarki na min. 20 minut.
KROK 3: DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ
Owoce dokładnie myjemy. Truskawki przekrawamy na pół. Dobrze zmrożoną tartę ozdabiamy owocami i podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)