Torcik wielkanocny
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • foremkę o średnicy 18 cm
  • mikser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

Zawartość mieszanki do wypieku ciastek przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wykładamy papierem do pieczenia spód foremki i wylepiamy go przygotowaną masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a po wyjęciu z pieca odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Galaretki rozpuszczamy w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie (700 ml). Mieszamy dokładnie, aż całkowicie się rozpuszczą, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskamy lekką, piankową konsystencję. Galaretka pod wpływem ubijania zmieni swój kolor na jaśniejszy. Piankę wylewamy na wystudzony spód ciasta, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM

W misce ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Większość gotowego kremu nakładamy równomiernie na stężałą galaretkę, a pozostałym pokrywamy boki ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.

KROK 4: OZDABIAMY CIASTO

Przed podaniem wedle uznania ozdabiamy ciasto dekoracjami cukrowymi.

WSKAZÓWKA! Świetnie sprawdzą się dekoracje cukrowe marki Belbake.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Pani Kuchareczka Pani Kuchareczka
    7 dni temu
    Beznadziejny przepis,nie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    13 dni temu
    Z czego wykonać spód jeżeli nie jest dostępna mieszanka do wypieku ciastek Belbake?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    11 dni temu
    Ciasto zmieni swój charakter, jednak aby zachować jego prostotę przygotowania, polecamy ułożyć na dnie blachy biszkopty i bezpośrednio na nie (bez pieczenia!) wykładać galaretkową piankę.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!