Tort z serkiem mascarpone i bananami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. 2. Masa: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i lekko wymiksować mikserem. Otrzymaną masę podzielić na 3 równe części. 3. Biszkopty nasączyć kwaskiem rozpuszczonym w 250 ml wody. Na wystudzony biszkopt wyłożyć pierwszą część masy i ładnie rozprowadzić. Banany pokroić w pół centymetrowe plastry i lekko posypać kwaskiem cytrynowym, aby nie z czarniały. Banany poukładać na rozprowadzonej masie, położyć drugi nasączony biszkopt i ponownie rozprowadzić drugą częścią masy i znów poukładać banany. Na to położyć trzeci biszkopt. 4. Ostatnią część masy rozprowadzić po całym torcie (wierzch i boki). Wierzch tortu posypać wiórkami czekolady. Rada: Zamiast ponczu z kwasku cytryny można dać herbatę lub syrop z brzoskwini.
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!