zobacz film Ciasto ryżowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mleko gotujemy. Dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy. Do gotującego się dalej mleka dodajemy ryż i pozostawiamy na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu). Odstawiamy w celu wystudzenia na mniej więcej godzinę.

200 g mieszanki orzechów wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Prażymy przez mniej więcej 10 minut. Wystudzone orzechy siekamy.
Do wystudzonego ryżu dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dodajemy posiekane orzechy. Białka z 3 jaj ubijamy na sztywną pianę.

Formę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do ryżu dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników. Całą masę przekładamy do formy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.

Jak podawać

Ubijamy śmietankę 30%. Wystudzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Gość Gość
    1702 dni temu
    Czym mogę zastąpić orzechy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1700 dni temu
    Trudno będzie znaleźć zastępstwo smakowe dla orzechów, ale jeśli chcesz, by w cieście coś przyjemnie chrupało, możesz dodać podprażone pestki dyni i słonecznika. Możesz również pominąć orzechy.
  • Gość Gość
    1714 dni temu
    Czy zamiast cukru można użyć np. Syropu klonowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1714 dni temu
    Możesz zastąpić cukier syropem klonowym, ale powinieneś użyć go nieco mniej, ok. 80 ml. Pamiętaj również, by wówczas zmniejszyć ilość mleka o ok. 4 łyżki.
  • Gość Gość
    1714 dni temu
    Dziękuję za szczegółowa odpowiedz:) czy cukier waniliowy tez można pominąć ?;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1714 dni temu
    Można pominąć cukier waniliowy, chociaż smak i aromat wanilii dobrze komponuje się w tym cieście z ryżem. Warto przygotować swój własny, domowy cukier waniliowy-wystarczy zamknąć kilka lasek wanilii w słoiczku z cukrem i odstawić na kilka dni. Może to będzie patent, który wykorzystasz przy kolejnym pieczeniu? :) Tutaj znajdziesz wskazówki dotyczące tego prostego triku: https://kuchnialidla.pl/domowy-cukier-waniliowy
  • Wojciech Wojciech
    1716 dni temu
    Czy można użyć ryżu brązowego długoziarnistego, czy musi być ryż biały?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1714 dni temu
    Wojciechu, ryż długoziarnisty po ugotowaniu będzie bardziej sypki. Ta właściwość sprawia, że mniej nadaje się on do wykorzystania w tym przepisie. Krótkoziarnisty ryż szybciej się rozklei, dzięki czemu uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta.
  • onik onik
    2456 dni temu
    kocham was za przepisy bezglutenowe <3 :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3193 dni temu
    Moja sugestia, czy możecie dodawać informację o wielkosci tortownicy? Bardzo tego brakuje . Dziekuje i pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3323 dni temu
    Witam robiłem ostatnio to ciasto wyszło jak na zdjęciu nic się nie kruszyło .dodałem tylko trochę więcej skórki z pomarańczy ciasto bardzo aromatyczne i zupełnie inne w smaku od wszystkich które dotychczas robiłem pozrawiam i dzięki za przepis ;D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3323 dni temu
    Drogi Gościu, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych naszych przepisów :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3656 dni temu
    Aniu, sugerujemy użycie ryżu.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3656 dni temu
    Można użyć płatków ryżowych??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3765 dni temu
    Drogi Gościu, zamiana orzechów na owoce wpłynie źle na konsystencję ciasta. Polecamy pozostać przy orzechach lub całkowicie je pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3768 dni temu
    można pominąć orzechy i zamiast nich dodać owoce, np maliny?

    odpowiedz

  • Kamil81 Kamil81
    3884 dni temu
    W sam raz na podwieczorek. Pomysł z mascarpone rewelacyjny. Polecam.

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    3939 dni temu
    Bardzo oryginalny smak ciasta, naprawdę warto było zrobić. Troszeczkę zmodyfikowałam przepis, tzn.: ryż ugotowałam w mleku kokosowym, dodałam skórki z nieco wiecej niż jednej cytryny i na wierzch ubiłam słodką śmietanę z mascarpone - pół na pół. Wyszlo bardzo smaczne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3994 dni temu
    Czy ww przepis można wykonać bez uzycia żółtek i z mlekiem max 0,5 %?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4145 dni temu
    Dodać o polowe mniej orzechów i podawać z nuttela

    odpowiedz

  • Karol Karol
    4148 dni temu
    Nic się nie rozpada tak jak pisał poprzednik. Ciasto pyszne i bardzo szybko znika ze stołu. Zdecydowanie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4148 dni temu
    Bardzo specyficzne ciasto jako ciekawostę polecam nam smakowało !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    nic specjalnego, nie polecam część trafiła do kosza. wygląda dosłownie jak na zdjęciu ale kruszy się przy krojeniu może to nie moje smaki, nie wiem;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    Ciasto super pyszne polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4173 dni temu
    + połączenie śmietany i serka mascarpone - ŚWIETNE! :))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4175 dni temu
    proste i smakowite

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!