Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto na kruche blaty
Mąkę, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę, miękkie masło, cukier puder, szczyptę proszku do pieczenia, 1 żółtko i szczyptę soli łączymy ze sobą i zagniatamy z nich jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po schłodzeniu ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy, każdej nadajemy formę koła o średnicy około 26 cm i każdą wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm. Posypujemy 1/3 ilości przygotowanej kruszonki.
Pieczemy każdą część osobno w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180-190°C lub bez termoobiegu w temperaturze 190-200°C przez mniej więcej 15 minut. Tak samo pieczemy pozostałe placki.
Kruszonka
Robimy kruszonkę, łączymy: mąkę pszenną, rozdrobnione migdały, masło i cukier. Posypujemy ciasto 1/3 ilości przygotowanej kruszonki.
Krem cytrynowy z serkiem mascarpone

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Powstałą masę łączymy z ubitą śmietanką.

Upieczone i ostudzone blaty ciasta przekładamy kremem (można użyć worka cukierniczego z karbowaną końcówką). Ostatni, górny krążek ciasta można ułożyć w całości lub pokroić np. na 12 różnych kawałków i ułożyć pod lekkim kątem na ostatniej warstwie kremu. Na samej górze, na każdej porcji robimy rozetkę z kremu i zdobimy cieniutkimi paseczkami cytryny lub malinami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
322 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne i ładnie się trzymało, jedyne zmiany jakie musiałam zrobić to: dałam do kruchych blatów 30g cukru, do kruszonki 140g mąki, do kremu 60g cukru i śmietanfix'a do śmietany. Jakby ktoś nie wiedział to w przepisie chodzi o kwaśną i gęstą śmietanę 18%.
Odpowiedz
2345 dni temu
Z pidanych na ciasto składników wychodzi półpłynna masa. Ja udało się ją panu przełożyć z miski do folii aby schować ciasto do lodówki.
Odpowiedz
2343 dni temu
Jeśli masa była płynna, oznacza to, że albo śmietanka nie została ubita właściwie. Ważne jest, aby ubijać schłodzoną śmietankę. Nie można jej też ubijać zbyt długo, ponieważ można ją przebić - wówczas po dodaniu innych składników może się upłynnić.
346 dni temu
Śmietankę i ser mascarpone mocno schladzami i ubijamy razem a nie osobno nigdy się nie zwarzy i wychodź pyszny kre
4294 dni temu
Wyszło PRZEPYSZNE
Odpowiedz
4355 dni temu
Celino, dziękujemy za cenną uwagę!
Odpowiedz
4355 dni temu
Smaczne! Ale robi się je zdecydowanie dłużej niż 45minut :)
Odpowiedz
4417 dni temu
rewelacyjne ciasto i zawsze się udaje, a wrażenie na gościach robi piorunujące :)
Odpowiedz
4510 dni temu
Ciasto wyszło przepyszne. Polecam wszystkim.
Odpowiedz
4527 dni temu
Zabierałam sie do tego przepisu kilka dni kosztuje dużo pracy ale było warto połączenie kruchego ciasta z delikatnym kremem to jest cos co bardzo lubię mogę śmiało polecić
Odpowiedz