Ciasto bałwan w tropikach

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę o wym. 23 x 35 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki (poza śmietaną) wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru co minutę. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do jajek przesiewamy oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy składniki silikonową szpatułką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o blat z wysokości 50 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika, aby ostygło.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru co minutę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze minutę. Do masy dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cytrynowe galaretki. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy wystudzoną, tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wszystko mieszamy.

KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY CIASTA

Biszkopt przekrawamy w połowie. Na spód wykładamy pierwszy blat ciasta biszkoptowego, następnie połowę kremu cytrynowego, ciasto makowe, ponownie krem i pozostały blat ciasta biszkoptowego.

Całość schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    612 dni temu
    Jaki mak suchy czy gotowa masą z puszki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    611 dni temu
    W tym przepisie wykorzystujemy suchy mak :)
  • W kroku nr 2 ubijamy same białka bez żułtek W kroku nr 2 ubijamy same białka bez żułtek
    680 dni temu
    W kroku nr 2 ubijamy same białka bez żułtek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    DODATKOWO okrągłe biszkopty – 200 Które można użyć jeśli nie pieczemy ciasta biszkoptowego? W przepisie nie ma dodatkowej informacji/wskazówki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    829 dni temu
    Faktycznie na liście składników wkradł się mały błąd, okrągłe biszkopty nie są potrzebne w tym przepisie. Bardzo dziękujemy za czujność :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!