Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę o wym. 23 x 35 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki (poza śmietaną) wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru co minutę. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Do jajek przesiewamy oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy składniki silikonową szpatułką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o blat z wysokości 50 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika, aby ostygło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO MAKOWE
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukru co minutę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze minutę. Do masy dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cytrynowe galaretki. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszysty krem, dodajemy wystudzoną, tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Wszystko mieszamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE WARSTWY CIASTA
Biszkopt przekrawamy w połowie. Na spód wykładamy pierwszy blat ciasta biszkoptowego, następnie połowę kremu cytrynowego, ciasto makowe, ponownie krem i pozostały blat ciasta biszkoptowego.
Całość schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.
Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!
Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!
Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
653 dni temu
Jaki mak suchy czy gotowa masą z puszki
odpowiedz
652 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy suchy mak :)
721 dni temu
W kroku nr 2 ubijamy same białka bez żułtek
odpowiedz
872 dni temu
DODATKOWO okrągłe biszkopty – 200 Które można użyć jeśli nie pieczemy ciasta biszkoptowego? W przepisie nie ma dodatkowej informacji/wskazówki.
odpowiedz
870 dni temu
Faktycznie na liście składników wkradł się mały błąd, okrągłe biszkopty nie są potrzebne w tym przepisie. Bardzo dziękujemy za czujność :)