Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 24 cm
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z pomarańczy
Z trzech wyszorowanych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, tak aby uzyskać 1 l soku.
Krok 2: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 3: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej, 2,5 łyżki soku z pomarańczy i olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 4: Pieczemy biszkopt
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy, możemy go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry. Pozostawiamy go do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, wyrównujemy górną część, ścinając wierzch biszkoptu. Brzegi formy natłuszczamy oliwą i obsypujemy cukrem pudrem. Biszkopt umieszczamy ponownie w formie. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5: Przygotowujemy galaretkę
Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.
Pół litra soku przelewamy do rondelka. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej. Zagotowujemy. Opcjonalnie możemy dodać do smaku cukier. Do zagotowanego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i dolewamy resztę soku. Zmniejszamy ogień, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną galaretkę wylewamy na schłodzony biszkopt. Wkładamy ciasto do zestalenia się do lodówki.
Krok 6: Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy resztę skórki z pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewę czekoladową wylewamy na zestaloną galaretkę i chłodzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Tort dyniowo-pomarańczowy
Dynia z pomarańczą świetnie się razem komponują. Przygotuj niezwykły tort według pomysłu naszego cukiernika!
Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.
Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!
Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Piernik staropolski
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Ciasto Fale Dunaju
- Kolorowe donuty
- Wegańskie bounty owocowe
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Wianki z orzechami i polewą
- Batony z orzechami pekan
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Pizza margherita – przepis
- Domowe pastrami
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Dynia faszerowana komosą ryżową
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegańskie knedle ze śliwkami i sosem waniliowym
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
- Pasztet z krewetek i łososia
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)