zobacz film Biszkopt z galaretką pomarańczową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 24 cm
  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z pomarańczy

Z trzech wyszorowanych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, tak aby uzyskać 1 l soku.

Krok 2: Ubijamy białka i żółtka jaj

Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.

Krok 3: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej, 2,5 łyżki soku z pomarańczy i olej rzepakowy. Mieszamy.

Krok 4: Pieczemy biszkopt

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy, możemy go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry. Pozostawiamy go do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, wyrównujemy górną część, ścinając wierzch biszkoptu. Brzegi formy natłuszczamy oliwą i obsypujemy cukrem pudrem. Biszkopt umieszczamy ponownie w formie. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Krok 5: Przygotowujemy galaretkę

Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.

Pół litra soku przelewamy do rondelka. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej. Zagotowujemy. Opcjonalnie możemy dodać do smaku cukier. Do zagotowanego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i dolewamy resztę soku. Zmniejszamy ogień, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzoną galaretkę wylewamy na schłodzony biszkopt. Wkładamy ciasto do zestalenia się do lodówki.

Krok 6: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy resztę skórki z pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Polewę czekoladową wylewamy na zestaloną galaretkę i chłodzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!