Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 24 cm
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z pomarańczy
Z trzech wyszorowanych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, tak aby uzyskać 1 l soku.
Krok 2: Ubijamy białka i żółtka jaj
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania, gdy białka będą sztywne oraz nabiorą perłowego koloru i połysku, dodajemy powoli żółtka jaj. Całość ubijamy chwilę na gładką, jednolitą masę.
Krok 3: Dodajemy suche i mokre składniki biszkoptu
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do ubitych jaj. Składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej, 2,5 łyżki soku z pomarańczy i olej rzepakowy. Mieszamy.
Krok 4: Pieczemy biszkopt
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i delikatnie wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Aby biszkopt był równy, możemy go po wyjęciu z formy, gdy jeszcze jest ciepły, odwrócić spodem do góry. Pozostawiamy go do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy, wyrównujemy górną część, ścinając wierzch biszkoptu. Brzegi formy natłuszczamy oliwą i obsypujemy cukrem pudrem. Biszkopt umieszczamy ponownie w formie. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5: Przygotowujemy galaretkę
Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.
Pół litra soku przelewamy do rondelka. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej. Zagotowujemy. Opcjonalnie możemy dodać do smaku cukier. Do zagotowanego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i dolewamy resztę soku. Zmniejszamy ogień, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną galaretkę wylewamy na schłodzony biszkopt. Wkładamy ciasto do zestalenia się do lodówki.
Krok 6: Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy. Dodajemy resztę skórki z pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewę czekoladową wylewamy na zestaloną galaretkę i chłodzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)