Ciasto czekoladowe z gruszkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • tortownicę o średnicy ok. 26 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie mieszamy.

KROK 2: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM I OLEJEM

Do pojemnika miksującego wbijamy jajka i dodajemy cukier. Nakładamy pokrywę, zdejmujemy miarkę i ucieramy składniki przez 3 minuty na 4 poziomie obrotów. W trakcie ucierania, przez otwór w pokrywie, stopniowo dodajemy olej.

KROK 3: DODAJEMY JOGURT

Do utartych z cukrem i olejem jajek dodajemy jogurt grecki i ponownie mieszamy przez 1 minutę na 4 poziomie obrotów.

KROK 4: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Do pojemnika miksującego dodajemy suche składniki i ucieramy całość przez 3 minuty na 4 poziomie obrotów.

KROK 5: PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy niewielką ilością oleju. Ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim plastry gruszek.

KROK 6: PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO

Ciasto pieczemy w 180°C przez ok. 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Podajemy wystudzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!