![Dango w trzech smakach Dango w trzech smakach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7ba9c0b0d15f-360305b6b350-kw03-2024-pawel-malecki-dango-w-trzech-smakach-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Rozmroź wiśnie.
Przygotuj:
- folię spożywczą
- blender ręczny
- wysokie naczynie do miksowania
- sitko
- cedzak
- ręcznik papierowy
- rondelek
- garnek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROBIMY DANGO Z MANGO
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Dwie trzecie puszki pulpy z mango (resztę zostawiamy do przygotowania sosu) dodajemy stopniowo i cały czas mieszamy, aż uzyskamy kleistą konsystencję. Kiedy powstanie gęsta, podobna do plasteliny masa, przekładamy ją na deskę i wyrabiamy ręcznie. Formujemy z masy wałek, owijamy go folią spożywczą i odkładamy na bok.
KROK 2: MIKSUJEMY WIŚNIE
Rozmrożone wiśnie przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy 1 łyżkę (10 g) cukru pudru i miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy sok z limonki i ponownie miksujemy.
KROK 3: ROBIMY DANGO Z WIŚNIAMI
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy 2/3 porcji zmiksowanych wiśni (1/3 zostawiamy do przygotowania sosu) i mieszamy. Następnie dolewamy 2-3 łyżki wody (jeśli ciasto nadal jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze 1 lub 2 łyżki wody). Kiedy powstanie kleista masa, przekładamy ją na deskę i wyrabiamy ręcznie. Formujemy z masy wałek, owijamy go folią spożywczą i odkładamy na bok.
KROK 4: MIKSUJEMY BAZYLIĘ Z SOKIEM Z LIMONKI
Do kielicha blednera wkładamy umytą bazylię. Wyciskamy sok z 2 limonek i wlewamy go do blendera. Dolewamy wodę i całość miksujemy.
KROK 5: ROBIMY DANGO Z BAZYLI I LIMONKI
Mąkę ryżową wsypujemy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę (5 g) cukru pudru, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy 2/3 porcji zmiksowanej bazylii z sokiem z limonki (1/3 porcji zostaje do przygotowania sosu), mieszamy. Kiedy powstanie kleista masa, wyrabiamy ją ręcznie. Formujemy z masy wałek, owijamy go folią spożywczą i odkładamy na bok.
KROK 6: FORMUJEMY KULKI
Wałek ciasta z mango kroimy na mniejsze kawałki i formujemy je w kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak samo robimy z pozostałymi smakami ciasta.
KROK 7: GOTUJEMY KULKI
Do gotującej się wody dodajemy sól i cukier. Wrzucamy po 3 kulki dango w każdym smaku. Gotujemy je, ale nie mieszamy. Po pewnym czasie kulki wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu należy je gotować jeszcze ok. 2 minuty.
KROK 8: WYCIĄGAMY UGOTOWANE KULKI
Ugotowane kulki wkładamy do zimnej wody, odcedzamy i wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z gotowymi sosami. Kulki można także nabić na wykałaczki i zgrillować.
KROK 9: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z WIŚNI
Do pozostałych zmiksowanych wiśni dodajemy 1 łyżeczkę (5 g) cukru pudru i mieszamy. Przecedzamy przez sitko, aby sos był gładki.
KROK 10: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z BAZYLI I LIMONKI
Odłożoną wcześniej część zmiksowanej bazylii i limonki wlewamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę (10 g) cukru pudru, mieszamy i zostawiamy do zagotowania. Zimną wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i zaciągamy nią zielony sos. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
KROK 11: PRZYGOTOWUJEMY SOS Z MANGO
Pozostałą w puszce pulpę z mango przelewamy do miseczki.
Podajemy dango z sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Desery o hiszpańskich korzeniach
Spróbuj hiszpańskich słodkości w formie kremowego flanu lub pachnących pomarańczą krążków z Saragossy.
![Desery o hiszpańskich korzeniach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3dbb1d7456da-465dcf37c4-Cukeirnik_Kuchnia-Lidla.webp)
Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
![Deser śliwkowo-czekoladowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13a15ec46a17-6d2fd428d6-Cukiernik_KW_34_deser_sliwkowo-czekoladowy_12976_S124495_RGB_960x540.webp)
Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!
![Deser jogurtowo-truskawkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/396091c512f5-a2ff1556f9-KW_02_deser-jogurtowo-truskawkowe_16464_8343_poziom_rgb_got.webp)
Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.
![Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/677e82c9ae6e-a18bd09e57-1250x700_KW_48_CUKIERNIK_deser_czekoladowo_kawowy_18827_359796_poziom_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Flaki po włosku
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Tort arbuzowy
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
- Banana split
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Wegańskie makiełki
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
- Śląskie makówki
- Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
- Gnocchi z kurczakiem
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Komentarze (0)