Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGPOTOWUJEMY GALARETKĘ
Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego. Mieszamy, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek). Żelatynę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.
KROK 2: ROZLEWAMY GALARETKĘ DO KIELISZKÓW
Na dno kieliszków wykładamy po 2-3 truskawki. Wino musujące z żelatyną rozlewamy do kieliszków. Tak przygotowane kieliszki z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia.
KROK 4: PRZYGOPTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY
Śmietankę ubijamy. Pozostałe truskawki miksujemy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. Gdy mus zacznie żelować, łączymy z ubitą śmietanką.
KROK 5: ŁĄCZYMY MUS Z GALARETKĄ
Mus wykładamy na zestaloną galaretkę w kieliszkach. Ponownie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
KROK 6: DEKORUJEMY DESER
Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.
Zobacz podobne
przepisy
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!
Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!
Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Rolada bezowa z musem truskawkowym
- Czekoladowy sen
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Tort cynamonowy
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Indyk z cukinią i grzybami z woka
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Zupa serowo-cebulowa
- Panna cotta fit
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Pierogi z mięsem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- GOFRY TRADYCYJNE
- Wykwintne roladki rybne
- Brownie z chałwą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)