
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRZYGPOTOWUJEMY GALARETKĘ
Żelatynę (4 łyżeczki) namaczamy w 100 ml wina musującego. Mieszamy, następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej (w żelatynie nie powinno być grudek). Żelatynę przelewamy do miski, dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy pozostałą ilość wina musującego, ciągle mieszamy.
KROK 2: ROZLEWAMY GALARETKĘ DO KIELISZKÓW
Na dno kieliszków wykładamy po 2-3 truskawki. Wino musujące z żelatyną rozlewamy do kieliszków. Tak przygotowane kieliszki z galaretką odstawiamy do lodówki do zestalenia.
KROK 4: PRZYGOPTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY
Śmietankę ubijamy. Pozostałe truskawki miksujemy. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody i następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Zmiksowane truskawki łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Dodajemy żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. Gdy mus zacznie żelować, łączymy z ubitą śmietanką.
KROK 5: ŁĄCZYMY MUS Z GALARETKĄ
Mus wykładamy na zestaloną galaretkę w kieliszkach. Ponownie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
KROK 6: DEKORUJEMY DESER
Dekorujemy patyczkami czekoladowymi, owocami i listkami mięty lub melisy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)