Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wydrążamy dynie
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2: Dusimy farsz
Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy stopniowo na gorącym oleju słonecznikowym. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 3: Faszerujemy dynie
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z ryżem, 100 g parmezanu i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dolewamy pozostałą ilość bulionu. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.
Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!
Pieczona dynia w ziołach
Pyszna przekąska lub aromatyczny dodatek do obiadu – delikatne kawałki pieczonej dyni z idealnie dobraną kompozycją ziół.
Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
409 dni temu
Czy pozostałą część bulionu dolewamy do naczynia czy dyni?
odpowiedz
407 dni temu
Część bulionu możesz wlać do dyni, a część do naczynia żaroodpornego.
2212 dni temu
Temperatura troszkę za wysoka (nastawiłam termoobieg), pod koniec obniżyłam bo dynia się za bardzo przypiekała...
odpowiedz
2212 dni temu
Temperatury, które podajemy są bez termoobiegu. Jeśli zalecamy użyć funkcję termoobiegu - zaznaczamy to w przepisie. Także rzeczywiście - miałaś zbyt wysoką temperaturę :)
2976 dni temu
Ile ryżu należy użyć?
odpowiedz
2976 dni temu
1 torebka ryżu długoziarnistego :)
2975 dni temu
Dziękuje :)
3082 dni temu
Ale ostatnio szalejecie z dyniowymi przepisami... Czyżbyście planowali lada dzień włączyć je do oferty sklepu? Byłabym zachwycona :3
odpowiedz
3082 dni temu
Polecamy śledzić ofertę na stronie! http://www.lidl.pl/pl/index.htm