
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 5 misek
- mikser
- foremkę o wymiarach 16 x 24 cm
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do każdej z misek wsypujemy po 75 g galaretki (najprawdopodobniej po 1 opakowaniu). Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Miski z galaretką agrestową, malinową i jedną cytrynową zalewamy 350 ml gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wody. Wszystkie galaretki dokładnie mieszamy z wodą i odstawiamy, aby przestygły. Przestudzone galaretki wstawiamy do lodówki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ
Schłodzoną śmietankę wraz z galaretką cytrynową przygotowaną z użyciem 200 ml wody dodajemy do miski. Składniki ubijamy przez ok. 5 minut, aby masa dobrze się napowietrzyła i stała się puszysta.
KROK 3: MIESZAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z GALARETKAMI
Stężałe galaretki kroimy w różnej wielkości kostkę. Następnie przekładamy je do masy śmietankowej i całość delikatnie mieszamy.
KROK 4: DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO
Dno foremki wykładamy biszkoptami. Następnie kładziemy na nie masę śmietankową z galaretkami. Galaretkę agrestową do dekoracji łączymy z ciepłą wodą. Następnie chłodzimy ją, aż zacznie tężeć, i jeszcze lejącą wylewamy na masę śmietankową. Gotowe ciasto chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)