Galaretkowiec bez pieczenia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 5 misek
  • mikser
  • foremkę o wymiarach 16 x 24 cm

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Do każdej z misek wsypujemy po 75 g galaretki (najprawdopodobniej po 1 opakowaniu). Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Miski z galaretką agrestową, malinową i jedną cytrynową zalewamy 350 ml gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wody. Wszystkie galaretki dokładnie mieszamy z wodą i odstawiamy, aby przestygły. Przestudzone galaretki wstawiamy do lodówki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ

Schłodzoną śmietankę wraz z galaretką cytrynową przygotowaną z użyciem 200 ml wody dodajemy do miski. Składniki ubijamy przez ok. 5 minut, aby masa dobrze się napowietrzyła i stała się puszysta.

KROK 3: MIESZAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z GALARETKAMI

Stężałe galaretki kroimy w różnej wielkości kostkę. Następnie przekładamy je do masy śmietankowej i całość delikatnie mieszamy.

KROK 4: DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO

Dno foremki wykładamy biszkoptami. Następnie kładziemy na nie masę śmietankową z galaretkami. Galaretkę agrestową do dekoracji łączymy z ciepłą wodą. Następnie chłodzimy ją, aż zacznie tężeć, i jeszcze lejącą wylewamy na masę śmietankową. Gotowe ciasto chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!