• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • półkoliste foremki
  • blender

Krok 1: Zagotowujemy śmietankę

Śmietankę zagotowujemy z 40 g cukru i cukrem wanilinowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie studzimy przez 5 minut. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Lekko odciskamy, rozpuszczamy w gorącej śmietance i przelewamy do 6 wypłukanych zimną wodą, półkolistych foremek. Studzimy, a następnie wstawiamy na co najmniej 4 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.

Krok 2: Przygotowujemy sos malinowy

Rozmrażamy maliny. Dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami wody różanej. Śliwki myjemy, kroimy w poprzek na cienkie, okrągłe plasterki, usuwając przy tym pestkę.

Krok 3: Dekorujemy panna cottę

Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze. Na środku każdej umieszczamy plasterek śliwki i żurawiny lub rodzynki. Owoce możemy posmarować podgrzanym dżemem morelowym, aby się świeciły. Sos malinowy rozlewamy dekoracyjnie wokół „oczu”.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    220 dni temu
    Jak postapic w przypadku zelatyny w proszku? Najpierw rozpuscic napeczniala zelatyne i dodac do smietanki, czy od razy napeczniala przelozyc do smietanki i rozupscic razem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    218 dni temu
    Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy razem :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram