Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- półkoliste foremki
- blender
Krok 1: Zagotowujemy śmietankę
Śmietankę zagotowujemy z 40 g cukru i cukrem wanilinowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie studzimy przez 5 minut. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Lekko odciskamy, rozpuszczamy w gorącej śmietance i przelewamy do 6 wypłukanych zimną wodą, półkolistych foremek. Studzimy, a następnie wstawiamy na co najmniej 4 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
Krok 2: Przygotowujemy sos malinowy
Rozmrażamy maliny. Dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami wody różanej. Śliwki myjemy, kroimy w poprzek na cienkie, okrągłe plasterki, usuwając przy tym pestkę.
Krok 3: Dekorujemy panna cottę
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze. Na środku każdej umieszczamy plasterek śliwki i żurawiny lub rodzynki. Owoce możemy posmarować podgrzanym dżemem morelowym, aby się świeciły. Sos malinowy rozlewamy dekoracyjnie wokół „oczu”.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!
Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!
Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2525 dni temu
Jak postapic w przypadku zelatyny w proszku? Najpierw rozpuscic napeczniala zelatyne i dodac do smietanki, czy od razy napeczniala przelozyc do smietanki i rozupscic razem?
odpowiedz
2523 dni temu
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy razem :)