Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- półkoliste foremki
- blender
Krok 1: Zagotowujemy śmietankę
Śmietankę zagotowujemy z 40 g cukru i cukrem wanilinowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie studzimy przez 5 minut. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Lekko odciskamy, rozpuszczamy w gorącej śmietance i przelewamy do 6 wypłukanych zimną wodą, półkolistych foremek. Studzimy, a następnie wstawiamy na co najmniej 4 godziny lub na noc do lodówki do stężenia.
Krok 2: Przygotowujemy sos malinowy
Rozmrażamy maliny. Dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami wody różanej. Śliwki myjemy, kroimy w poprzek na cienkie, okrągłe plasterki, usuwając przy tym pestkę.
Krok 3: Dekorujemy panna cottę
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze. Na środku każdej umieszczamy plasterek śliwki i żurawiny lub rodzynki. Owoce możemy posmarować podgrzanym dżemem morelowym, aby się świeciły. Sos malinowy rozlewamy dekoracyjnie wokół „oczu”.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Śledź w oleju
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2851 dni temu
Jak postapic w przypadku zelatyny w proszku? Najpierw rozpuscic napeczniala zelatyne i dodac do smietanki, czy od razy napeczniala przelozyc do smietanki i rozupscic razem?
Odpowiedz
2849 dni temu
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy razem :)