
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności 225 ml
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gotowanie kremu
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej miąższ. W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wszystkie składniki (razem z wyskrobanymi połówkami strąka wanilii) włożyć do pojemnika i gotować (bez miarki) 1 godzinę/15 minut/prędkość 3/120°C. Ponieważ para musi uchodzić, a płyn może pryskać, jako osłonę przed pryskaniem na pokrywie pojemnika najlepiej umieścić wkład do gotowania.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy krem jest już gęsty. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie.
Krok 2: Przekładanie kremu do słoików
Wyjąć z pojemnika laski wanilii, krem przelać do 2 wyparzonych słoików i ostudzić. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.
RADY:
Krem karmelowy tężeje podczas chłodzenia i dlatego z lodówki należy go wyjąć 15 minut przed spożyciem.
W zamkniętym słoiku krem zachowuje świeżość co najmniej 3 miesiące.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba z piekarnika
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
186 dni temu
W garnku należy gotować tak samo?
Odpowiedz
179 dni temu
Jak najbardziej, ale warto zwrócić uwagę, że używając tradycyjnego garnka, musimy przez cały czas gotowania kontrolować temperaturę oraz mieszać masę :)