Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności 225 ml
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gotowanie kremu
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej miąższ. W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wszystkie składniki (razem z wyskrobanymi połówkami strąka wanilii) włożyć do pojemnika i gotować (bez miarki) 1 godzinę/15 minut/prędkość 3/120°C. Ponieważ para musi uchodzić, a płyn może pryskać, jako osłonę przed pryskaniem na pokrywie pojemnika najlepiej umieścić wkład do gotowania.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy krem jest już gęsty. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie.
Krok 2: Przekładanie kremu do słoików
Wyjąć z pojemnika laski wanilii, krem przelać do 2 wyparzonych słoików i ostudzić. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.
RADY:
Krem karmelowy tężeje podczas chłodzenia i dlatego z lodówki należy go wyjąć 15 minut przed spożyciem.
W zamkniętym słoiku krem zachowuje świeżość co najmniej 3 miesiące.
Zobacz podobne
przepisy
Krem borówkowy z karmelem
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!
Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.
Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!
Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Przepis na brownie z orzechami
- Babka orzechowo-migdałowa
- Empanady z salsa verde
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Kimchi
- Butter chicken
- Korzenny pudding ryżowy
- Ekspresowy tort pischinger
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Pizza capricciosa
- Kanapka z gofrów
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Salsa z mango i awokado
- Greckie pierożki z serem graviera
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Piada wraps
- Muffinki wielkanocne
- Muffinki brownie
- Guacamole
- Pudding z letnich owoców
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Miętowe torciki z jagodami
Komentarze (0)