
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 słoiki o pojemności 225 ml
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
Sposób przygotowania:
Krok 1: Gotowanie kremu
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej miąższ. W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wszystkie składniki (razem z wyskrobanymi połówkami strąka wanilii) włożyć do pojemnika i gotować (bez miarki) 1 godzinę/15 minut/prędkość 3/120°C. Ponieważ para musi uchodzić, a płyn może pryskać, jako osłonę przed pryskaniem na pokrywie pojemnika najlepiej umieścić wkład do gotowania.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy krem jest już gęsty. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie.
Krok 2: Przekładanie kremu do słoików
Wyjąć z pojemnika laski wanilii, krem przelać do 2 wyparzonych słoików i ostudzić. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.
RADY:
Krem karmelowy tężeje podczas chłodzenia i dlatego z lodówki należy go wyjąć 15 minut przed spożyciem.
W zamkniętym słoiku krem zachowuje świeżość co najmniej 3 miesiące.
Komentarze (0)