Krem karmelowy (Dulce de leche)
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • 2 słoiki o pojemności 225 ml
  • termorobota MC Smart

Sposób przygotowania:

Krok 1: Gotowanie kremu

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej miąższ. W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wszystkie składniki (razem z wyskrobanymi połówkami strąka wanilii) włożyć do pojemnika i gotować (bez miarki) 1 godzinę/15 minut/prędkość 3/120°C. Ponieważ para musi uchodzić, a płyn może pryskać, jako osłonę przed pryskaniem na pokrywie pojemnika najlepiej umieścić wkład do gotowania.

Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy krem jest już gęsty. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie.

Krok 2: Przekładanie kremu do słoików

Wyjąć z pojemnika laski wanilii, krem przelać do 2 wyparzonych słoików i ostudzić. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.

RADY:

Krem karmelowy tężeje podczas chłodzenia i dlatego z lodówki należy go wyjąć 15 minut przed spożyciem.

W zamkniętym słoiku krem zachowuje świeżość co najmniej 3 miesiące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!