
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany piekarnik
- formę do ciasta o wymiarach 20 x 20 cm
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Czynność wykonujemy do momentu, gdy uzyskamy puszystą masę. Dodajemy mąkę z solą i całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i równomiernie dociskamy do dna. Pieczemy 20-25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ KARMELOWĄ
W rondelku umieszczamy: masło, słodzone mleko skondensowane, cukier i śmietanę. Podgrzewamy na średnim ogniu. Stale mieszając, doprowadzamy masę do wrzenia. Całość gotujemy około 20 minut, aby masa zgęstniała i ściemniała. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sól. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Natychmiast wylewamy gorący karmel na lekko wystudzony spód kruchego ciasta. Czekamy, aby całość wystygła, i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie już płynna, wylewamy ją na wystudzone ciasto. Opcjonalnie posypujemy płatkami soli. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby czekolada zastygła. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, kroimy na kwadraty i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makowiec japoński
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mini burgery
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)