zobacz film Kurczak z serem Grana Padano i spaghetti

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

 

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy Panierkę

⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.

Krok 2: Panierujemy Kurczaka

1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.
1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.

Krok 3: Gotujemy Makaron

Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.

Krok 4: Smażymy Kurczaka

Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.

Krok 5: Przygotowujemy Sos

Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.

Wszystkie składniki przekładamy do garnka z oliwą. Dodajemy makaron i 1 łyżkę wody po jego gotowaniu. Całość mieszamy. Dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem.

Krok 6: Podajemy Kurczaka

Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • chojny chojny
    107 dni temu
    Szybko i pysznie ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    Ten makaron jest świetny... bez kurczaka! :) Można go całkowicie pominąć i otrzymujemy przepyszny makaron bezmięsny, polecam spróbować. Jak dla mnie kurczak jest w tym przepisie na siłę i drugi, trzeci, czwarty raz robiłem to danie bez mięsa.

    odpowiedz

  • Janusz Bosak Janusz Bosak
    466 dni temu
    Na siłę to jest ten pro wege komentarz XD

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!