Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy Panierkę
⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
Krok 2: Panierujemy Kurczaka
1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.
1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.
Krok 3: Gotujemy Makaron
Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
Krok 4: Smażymy Kurczaka
Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.
Krok 5: Przygotowujemy Sos
Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka z oliwą. Dodajemy makaron i 1 łyżkę wody po jego gotowaniu. Całość mieszamy. Dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem.
Krok 6: Podajemy Kurczaka
Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!
Kurczak w sosie jogurtowym
Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.
Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!
Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!
Przepis na spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Prostota to siła kuchni włoskiej. Dlatego jest uwielbiana nie tylko przez osoby, które lubią dobrze zjeść, bez konieczności długiego stania przy kuchni. Kochają ją także najmłodsi, dla których makaron to jedno z najlepszych dań – często jedyne, które jest tolerowane przez małych niejadków.
Makaron z serem grana padano będzie zatem idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Spaghetti z piersią kurczaka to sposób na podanie nie tylko niezbędnych węglowodanów, ale też mnóstwa białka. Przygotujesz go szybko, bo nie wymaga dużej liczby składników. Do tego smakuje doskonale!
Przepis na spaghetti z kurczakiem możesz oczywiście dowolnie modyfikować, jednak pamiętaj, że kuchnia włoska zawsze bazuje na produktach dobrej jakości. Dlatego nie rezygnuj z grana padano. Przepisy na dania z tym serem wyróżniają się na tle innych, a kurczak z serem chyba w żadnym innym wydaniu nie smakuje tak dobrze. Jeśli masz ochotę poeksperymentować w włoskimi smakami, spróbuj połaczenia z innymi serami, jak parmeggiano reggiano czy pecorino.
No dobrze, ale jak przygotować mięso, by miało w sobie mnóstwo smaku? Spaghetti z kurczakiem nie potrzebuje wcale wiele składników. Grana padano, mąka i jajko – to jedyne produkty, których potrzebujesz do wyrazistej panierki. Samego kurczaka zaś wystarczy oprószyć odrobiną pieprzu, choć oczywiście możesz eksperymentować tu z ulubionymi ziołami. Oregano, bazylia, tymianek – one również świetnie się sprawdzą. Nie ograniczaj się i sprawdzaj, która wersja dania najlepiej smakuje Tobie i najbliższym. A co z solą? Sam ser jest wystarczająco słony.
Co zrobić z resztą sera grana padano? Do czego jeszcze możesz go użyć? Ser świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronu z pesto bazyliowym (a właściwie większości makaronów z pesto lub sosami) czy risotto w dowolnym wykonaniu. To idealny składnik na wykończenie dania, dodania mu tego ostatniego elementu, który będzie podbijać smak i sprawi, że nawet najprostszy obiad zyska na wyrazistości.
No dobrze, mięso jest już gotowe. A jak przygotować idealny sos do spaghetti z kurczakiem? Nic prostszego!
Biały sos do makaronu z kurczakiem, czyli odrobina oliwy i…coś jeszcze
Siłą naprawdę pysznego sosu będą dobre produkty, które zapewnią mu niezapomniany smak. Najlepszy biały sos do makaronu z kurczakiem to oliwa z oliwek – wystarczy, że zmieszasz ciepły makaron z oliwą. Świeżo ugotowany makaron wchłonie oliwę jak gąbka, dlatego szybko nabierze smaku i stanie się bardzo aromatyczny.
Czy jest jeszcze jeden, niemal magiczny składnik każdego sosu do włoskiego makaronu? Tak, to zwykła woda po ugotowaniu makaronu. W kuchni włoskiej nigdy się jej nie wylewa. Co ciekawe jednak, w kuchni polskiej kiedyś również tego nie robiono. Warto powrócić do starych nawyków i zachować to, co już niegdyś uważano za wartościowy składnik.
Chcesz zmienić coś jeszcze w tak prostej czynności, jaką jest gotowanie makaronu? Nie sól wody. Wiele osób dodaje sól do wody na makaron, ryż czy kaszę niemal odruchowo. Czy jest to potrzebny składnik? Raczej nie. Przecież doprawisz ten element dania za pomocą sosu czy innych dodatków, które później wylądują na talerzu. Zrezygnuj zatem z nadmiaru soli i postaw na inne smaki.
Jeśli chcesz prawdziwej eksplozji na talerzu, dodaj do dania kilka sprawdzonych składników. To aromatyczny i wyrazisty czosnek, który doskonale sprawdzi się w towarzystwie sera grana padano, a także kapary, oliwki, suszone pomidory czy anchois. Uwaga! Te dodatki są słone, dlatego sam sos raczej nie będzie wymagał dodatku soli. Posmakuj go jednak, by mieć pewność, że odpowiada Twoim kubkom smakowym.
Co zrobić z wszystkimi składnikami? Nie smaż ich, a jedynie podgrzewaj, by wszystko zaczęło nieziemsko pachnieć. Do podgrzanej oliwy dodaj makaron, a później odrobinę wody po gotowaniu makaronu. Pomieszane na patelni składniki utworzą emulsję, która szybko oblepi makaron. Wszystko posyp posiekaną natką pietruszki, aby danie zyskało na świeżości. Ten zapach powali każdego!
Przepis na makaron z kurczakiem jeszcze nigdy nie był tak prosty! Jednak pasta z samą oliwą i dodatkami również może smakować wybornie. Sprawdź, która wersja najbardziej Ci zasmakuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
663 dni temu
Szybko i pysznie ;)
odpowiedz
1346 dni temu
Ten makaron jest świetny... bez kurczaka! :) Można go całkowicie pominąć i otrzymujemy przepyszny makaron bezmięsny, polecam spróbować. Jak dla mnie kurczak jest w tym przepisie na siłę i drugi, trzeci, czwarty raz robiłem to danie bez mięsa.
odpowiedz
1022 dni temu
Na siłę to jest ten pro wege komentarz XD