Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termometr kuchenny
- papier
- formę w kształcie serca (można ją przygotować z grubej tektury lub użyć gotowej, metalowej)
- kornet z papieru do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czekoladę deserową roztapiamy i schładzamy do ok. 31-32°C. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2: WYLEWAMY SERCE Z CZEKOLADY
Na płaskiej desce do krojenia rozkładamy pergamin i układamy na nim formę w kształcie serca. Do formy wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie ruszamy deską, aby czekolada równomiernie rozłożyła się na dnie.
KROK 3: DODAJEMY SUSZONE OWOCE I CIASTKA
W czekoladowym sercu układamy suszone owoce i ciasteczka tak, aby były częściowo zatopione w czekoladzie. Tak przygotowane czekoladowe serce schładzamy przez ok. 30 minut.
KROK 4: SZPRYCUJEMY NAPIS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Białą czekoladę również roztapiamy i studzimy do ok. 31-32°C. Następnie przelewamy czekoladę do kornetu i odcinamy niewielki fragment na końcu. Na gładkiej stronie czekoladowego serca za pomocą białej czekolady piszemy dowolną wiadomość, np. Dla babci i dziadka.
KROK 5: MALUJEMY NA CZEKOLADZIE
Wykorzystując jadalne barwniki, malujemy kwiatki, listki i inne dowolne kształty. Kiedy malunki wyschną, czekoladowe serce możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni, w razie potrzeby – zapakowane, w temperaturze pokojowej.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)