Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (góra – dół)
- kokilki o średnicy 8 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Kokilki o średnicy 8 cm smarujemy masłem i oprószamy kakao. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY JAJKA Z CZEKOLADĄ I MĄKĄ
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i całość ponownie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanych kokilek i wkładamy do piekarnika na 12 minut.
KROK 3: PRZEKŁADAMY DESER NA TALERZ
Po upieczeniu wyjmujemy kokilki z piekarnika i odstawiamy na 2 minuty. Za pomocą noża delikatnie podważamy boki ciastka. Do kokilki z ciastkiem przykładamy talerz i energicznym ruchem obracamy tak, aby ciastko pozostało na talerzu. Podajemy z lodami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)