Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- piekarnik rozgrzany do temp. 170°C z włączoną funkcją termoobiegu
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BEZĘ
Białka dodajemy do misy miksera i ubijamy je przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy się spienią, zmniejszamy prędkość do średniej i dalej miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Pod koniec ubijania do bezy dodajemy budyń w proszku oraz ocet i miksujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Beza jest gotowa, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a sama masa jest puszysta i lśniąca.
KROK 2: PIECZEMY BEZY
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nią masę na bezy. Za pomocą łyżki formujemy 6 kół o średnicy ok. 5 cm. Bezy wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy przez ok. 1 godzinę. Gotowe bezy studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY LODY
Lody przekładamy do naczynia i siekamy je ostrym nożem, usuwamy patyczki.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się trzy lody na patyku w białej czekoladzie z migdałami marki Bon Gelati.
KROK 4: SKŁADAMY DESER
Do pucharków lub słoiczków i średnicy ok. 5 cm przekładamy po jednej bezie. Następnie na każdą bezę wykładamy ⅓ posiekanych lodów, owoce i po kolejnej bezie. Całość ozdabiamy owocami i podajemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!
Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!
Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)