Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • moździerz

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI

Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Kminek ucieramy w moździerzu. Udziec jagnięcy mielemy w maszynce o drobnym sicie. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i cebulą, dodajemy utarty kminek, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na oleju na brązowy kolor.

KROK 2: OBSMAŻAMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy w grubą kostkę (2x2 cm). Pokrojoną kapustę obsmażamy delikatnie na patelni na tłuszczu po klopsikach. Podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati.

KROK 3: DUSIMY KAPUSTĘ Z KLOPSIKAMI

Pieprz kruszymy w moździerzu. Na patelnię wkładamy klopsiki, masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz kminkiem.

Kapustę duszoną z kminkiem i pomidorami podajemy z klopsikami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    565 dni temu
    Nie lubię kminku, czy zamiast niego mogę dodać kminek rzymski?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    565 dni temu
    Kmin rzymski ma zupełnie inny smak. Jeśli nie przepadasz za kminkiem - pomiń go :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram