
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- maszynkę do mielenia mięsa
- moździerz
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI
Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Kminek ucieramy w moździerzu. Udziec jagnięcy mielemy w maszynce o drobnym sicie. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i cebulą, dodajemy utarty kminek, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na oleju na brązowy kolor.
KROK 2: OBSMAŻAMY KAPUSTĘ
Kapustę kroimy w grubą kostkę (2x2 cm). Pokrojoną kapustę obsmażamy delikatnie na patelni na tłuszczu po klopsikach. Podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati.
KROK 3: DUSIMY KAPUSTĘ Z KLOPSIKAMI
Pieprz kruszymy w moździerzu. Na patelnię wkładamy klopsiki, masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz kminkiem.
Kapustę duszoną z kminkiem i pomidorami podajemy z klopsikami.
Zobacz podobne
przepisy
Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.

Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Zobacz przepisy
na lato
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Sos do pizzy
- Musaka grecka
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Spaghetti bolognese
- Pulpety w sosie własnym
- Zapiekanka ziemniaczana
- Chlebek bananowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kartacze z mięsem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
100 dni temu
czy w przepisie chodzi o kminek czy o kumin? Kminek to kminek a kumin jest chyba rzymski?
odpowiedz
99 dni temu
Marcinie, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Faktycznie na naszej liście składników kminek zamienił się w kumin ;) W tym przepisie używamy kminku!
3002 dni temu
Nie lubię kminku, czy zamiast niego mogę dodać kminek rzymski?
odpowiedz
3002 dni temu
Kmin rzymski ma zupełnie inny smak. Jeśli nie przepadasz za kminkiem - pomiń go :)