Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- maszynkę do mielenia mięsa
- moździerz
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI
Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Kminek ucieramy w moździerzu. Udziec jagnięcy mielemy w maszynce o drobnym sicie. Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem i cebulą, dodajemy utarty kminek, posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki o średnicy ok. 3 cm. Smażymy na oleju na brązowy kolor.
KROK 2: OBSMAŻAMY KAPUSTĘ
Kapustę kroimy w grubą kostkę (2x2 cm). Pokrojoną kapustę obsmażamy delikatnie na patelni na tłuszczu po klopsikach. Podlewamy odrobiną wody (ok. 100 ml), dodajemy przecier pomidorowy i pomidory pelati.
KROK 3: DUSIMY KAPUSTĘ Z KLOPSIKAMI
Pieprz kruszymy w moździerzu. Na patelnię wkładamy klopsiki, masło i wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz kminkiem.
Kapustę duszoną z kminkiem i pomidorami podajemy z klopsikami.
Zobacz podobne
przepisy
Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.
Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.
Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.
Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domowa kapusta kiszona
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Sałatka caprese z nektarynek i łososia
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Sernik na zimno z malinami
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Surówka z młodej kapusty
- Zasmażana młoda kapusta
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
- Clafoutis z czereśniami
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Szynka w kapuście curry
- Batony czekoladowe z granatem
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Kaszubski miodowy kuch
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2792 dni temu
Nie lubię kminku, czy zamiast niego mogę dodać kminek rzymski?
odpowiedz
2792 dni temu
Kmin rzymski ma zupełnie inny smak. Jeśli nie przepadasz za kminkiem - pomiń go :)