Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Krok 1: Nadziewamy daktyle
Każdego daktyla ostrożnie nacinamy i usuwamy pestkę. W miejsce pestki nakładamy odrobinę pasty tahini i wkładamy migdał. Tak przygotowane daktyle wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.
Krok 2: Dekorujemy daktyle
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzone daktyle zanurzamy w czekoladzie i przekładamy na papier do pieczenia. Słodkie przekąski podajemy, kiedy czekolada stwardnieje.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy, aby gotowe nadziewane daktyle prezentowały się jeszcze piękniej, możemy udekorować je posiekanymi orzechami, liofilizowanymi owocami lub skórką pomarańczy. Ważne jednak, abyśmy zrobili to, zanim czekolada całkowicie wystygnie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Spaghetti carbonara
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
934 dni temu
po jakim czasie czekolada powinna strwadnieć ?
Odpowiedz
929 dni temu
Wszystko zależy od temperatury otoczenia, w temperaturze pokojowej czekolada powinna stwardnieć w ciągu ok. 30 minut, w lodówce nastąpi to szybciej, nawet po 10-15 minutach.