Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM
W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki) 50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o 10 minut/prędkość 2/100°C.
KROK 2: DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW
Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki) 30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.
KROK 3: CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ
Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.
KROK 4: KROJENIE NUGATU
Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.
RADY: Nugat w zamkniętej puszce w chłodnym miejscu trzyma się ok. 3 tygodni. Zamiast pistacji i migdałów można użyć prażonych orzechów laskowych.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Czekoladowe nicecream
Banany, awokado, kakao i syrop klonowy – to połączenie tworzy świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.
Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)