Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM
W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki) 50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o 10 minut/prędkość 2/100°C.
KROK 2: DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW
Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki) 30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.
KROK 3: CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ
Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.
KROK 4: KROJENIE NUGATU
Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.
RADY: Nugat w zamkniętej puszce w chłodnym miejscu trzyma się ok. 3 tygodni. Zamiast pistacji i migdałów można użyć prażonych orzechów laskowych.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!
Czekoladowe nicecream
Banany, awokado, kakao i syrop klonowy – to połączenie tworzy świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.
Granita cytrynowa
Przepyszny, słodko-kwaśny deser, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie sprawdź, jak szybko i prosto można go przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Smażone kuleczki z cukinii
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Wegańskie ciasto à la Raffaello
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Serniczki na owsianym spodzie
- Ciasto kruche
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Ciasto zebra – przepis
- Bułki do hamburgerów
- Pieczone batony idealne po treningu
- Szparagi z szynką parmeńską
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Domowy izotonik
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- Biszkopt z białek
- Babka na parze
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Szparagi zawijane w szynkę
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)