Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZENIE BIAŁKA Z MIODEM
W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wlać białko. Mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Dodać miód i gotować (bez miarki) 50 minut/prędkość 2/100°C. Potem sprawdzić, czy masa jest gęsta i kremowa i czy nie kapie z łyżki. W razie potrzeby przedłużyć gotowanie o 10 minut/prędkość 2/100°C.
KROK 2: DODANIE PISTACJI I MIGDAŁÓW
Wyjąć nasadkę mieszającą. Do masy dodać pistacje i migdały. Mieszać (bez miarki) 30 sekund/prędkość 2, mieszając także przez otwór w pokrywie łopatką.
KROK 3: CHŁODZENIE MASY NUGATOWEJ
Masę nugatową natychmiast rozsmarować na grubość 2 cm na papierze do pieczenia. Według uznania przykryć opłatkami albo drugą warstwą papieru do pieczenia. Wstawić na 2 godziny do lodówki, żeby nugat stwardniał.
KROK 4: KROJENIE NUGATU
Usunąć wierzchnią warstwę papieru do pieczenia, pokroić nugat lekko zwilżonym nożem na kwadraty 2×2 cm. Do chwili spożycia przechowywać nugat w chłodnym miejscu.
RADY: Nugat w zamkniętej puszce w chłodnym miejscu trzyma się ok. 3 tygodni. Zamiast pistacji i migdałów można użyć prażonych orzechów laskowych.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti carbonara
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Burek ze szpinakiem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)